Tarcul de mistreti de la Fantanele

Tarcul de mistreti de la Fantanele

350 de hectare de padure din Ocolul Silvic Fantanele, in locul numit Humarie, au fost transformati de Directia Silvica Bacau, in anul 2004 in tarc de crestere intensiva a mistretilor. In prezent, aici traiesc 419 vieri, scroafe si godaci. Tarcul de la Fantanele este in comuna Hemeiusi, in satele Lilieci si Fantanele. Investitia facuta de silvicutori, in urma cu opt ani a fost deja amortizata. Anual aici se organizeazaa vanatoare la mistreti. In 2012, cota de vanatoare este de 200 de exemplare.

Tarcul de la Humarie este imprejumuit de 11 kilometri de gard cu sarma ghimpata, speciala si este compartimentat in cinci perimetre, gandite ca un tot unitar. Tarcul de imperechere, al scroafelor are aproximativ 20 de hectare, iar cele ale vierilor de un an, doi ani si trei ani, inca 30 de hectare, in total. Tarcul mare de la Humarie, unde au loc vanatorile si unde sunt impinsi mistretii adulti are aproximativ 300 de hectare.

Ideea infiintarii unui tarc de mistreti in Bacau a aparut in 2004, dupa modelul tarcurilor de crestere intensiva din vestul Europei. Peste 4 miliarde de lei vechi au fost cheltuiti pentru imprejumuirea intregii suprafete, loc in care au fost aduse apoi exemplare valoroase. Pentru a fi evitata consangvinitatea au fost adusi porci sarbateci din Ocolul Darmanesti, Caiuti si Targul Ocna. Tarcul de la Fantanele a avut un efectiv initial de aproximativ 50 de animale. An de an numarul lor a crescut, in ciuda vanatorilor organizate de Directia Silvica Bacau, astfel incat in 2012 au fost numarati 419 mistreti.

Viata din interiorul tarcurilor nu difera, aproape cu nimic, de cea din padurea nealterata de prezenta omului. Silvicultorii bacauani, in afara pazei pe care o asigura, pentru prevenirea braconajului, au grija si de alimentatia mistretilor. Anual sunt organizate licitatii pentru achizitionarea de hrana, fie ca este vorba de concentrate specioale, fie de porumb. In acelasi timp, in tarc au fost lasate si alte animale. Alaturi de porci, aici mai traiesc patru cerbi si aproximativ 20 de caprioare.

Hranirea porcilor este facuta zilnic, sub observatia inginerului silvic Marius Iftimie, responsabil cu problemele de vanatoare si paza. El este secondat de Codrut Bejan, care are grija sa imparta ratia porcilor, astfel incat hrana sa nu fie risipita, dar nici animalele sa nu aiba de suferit. In Ocolul Silvic Fantanele sunt angajati si cativa muncitori, care transporta cu tractorul apa si sacii cu mancare, direct in tarc. Animalele s-au obisnuit deja cu zgomotul tractorului, care anunta o noua masa copioasa.

Fata de alti ani, in 2012 Directia Silvica a trebuit sa depuna eforturi financiare mai mari pentru hranirea mistretilor . Iarna geroasa, cu zapada abundenta, a impus hranirea mai intensa a porcilor, care, din cauza stratului gros de zapada nu au mai avut cum sa ajunga la jir si ghinda, cu care se hranesc de obicei. Alte cheltuieli suplimentare au aparut de pe urma perioadei secetoase din aceasta vara. Cele cateva balti naturale din vaile padurii au secat rapid, astfel incat, zilnic mai multe butoaie cu apa au fost aduse pentru ca animalele sa nu sufere de sete.

Scopul infiintarii Tarcului de Mistreti din Fantanele este obtinerea unui profit din cresterea intensiva a animalelor, in mediul lor natural. Organizarea vanatorilor aduce, anual peste 100 de mii de euro in visteria Directiei Silvice Bacau, castiguri care acopera cheltuielile cu hrana si plata oamenilor.

Vanatoarea

Vanatorii care participa la impuscarea mistretilor afla de tarcul de mistreti bacauan prin intermediul firmelor si agentiilor care promoveaza astfel de destinatii. Iar vanatoarea nu este la indemana oricui. Tariful pentru impuscarea vierilor depinde de lungimea coltilor arma si este stabilit de Regia Nationala a Padurilor. Daca porcul impuscat are coltii arma de pana la 12 centimetri, atunci pasionatul are de platit 250 de euro. Pentru colti de 12-18 centimetri, trofeul costa 400 de euro, iar pentru coltii de argint, mari de 18-22 de centimetri, 600 de euro. Doar pentru cazurile exceptionale, de trofee din aur costurile sunt mult mai mari. Astfel, coltii mai mari de 22 de centimetri il costa pe vanator 800 de euro, la care se adauga cate 20 de euro pentru fiecare milimetru. Iar astfel de cazuri nu au fost rare, afirma specialistii Directiei Silvice din Bacau. Plata trofeului este doar o parte din costul total al unei vanatori. Statul roman prin Regia Nationala a Padurilor percepe o taxa si pentru organizarea vanatorii. Participantul la goana porcilor plateste 150 de euro, tarif de organizare. Cand vanatoarea este organizata in grup, costurile cresc si se calculeaza astfel: pentru un grup de minim 10 vanatori se percepe 650 de euro, daca au impuscat cel putin 20 de mistreti, taxa care creste cu 500 de euro, pentru impuscarea vierilor care au colti de peste 22 de centimetri. Taxa este de 450 de euro daca numarul mistretilor impuscati este de maxim 15. Vanatorul care doreste sa cumpere animalul impuscat este obligat sa-l ia intreg, la pretul de 2 euro pentru fiecare kilogram.

Daca vanatorul a venit doar pentru trofeu, atunci carnea va fi valorificata de Directia Silvica Bacau. Carnea de vanat este procesata de o firma din Harghita, iar produsele ajung apoi pe piata de lux din tara si strainatate. Niciun gram de carne de mistret nu pleaca din camera frigorifica a silvicultorilor bacauani, aflata la marginea padurii, in apropierea satului Lilieci, pana cand analizele facute de veterinarii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu spun ca animalul nu avea nicio boala. Testarea impotriva pestei nu a relevat niciun caz de imbolnavire in ultimii ani, in tarcul de la Fantanele.

Infiintarea Tarcului de Mistreti de la Humarie, din Ocolul Silvic Fantanele, reprezinta un model de succes in tara, eficient din punct de vedere financiar, care asigura si o afluenta a vanatorilor veniti de peste hotare. In acest an, tarcul este populat aproape de nivelul maxim proiectat, astfel incat animalele sa nu simta ingradirea prin sarma ghimpata si aglomeratia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *