Un elefant asiatic a invatat sa “vorbeasca” in limba coreeana

Un elefant asiatic a invatat sa “vorbeasca” in limba coreeana

Un elefant asiatic, Koshik, a uimit cercetatorii cu abilitatea lui de a “vorbi” coreeana. Cercetatorii spun ca animalul a invatat sa imite suntele scoase de oameni, iar acum stie cinci cuvinte in coreeana: buna, nu, stai jos, intinde-te si bine.

Animalul, care locuieste intr-o gradina zoologica, isi pune varful trompei in gura pentru a transforma mormaitul sau intr-o imitatie a vocii umane.

Abilitatile vocale ale lui Koshik inseamna ca si elefantii se alatura unei liste din ce in ce mai mare de animale care pot imita oamenii, de la papagali la pasarile mynah sau chiar lei de mare si balenei beluga.

Principalul autor al studiului, dr. Angela Stoeger, de la Universitatea din Viena, Austria, spune ca a dat peste mai multe videoclipuri cu elefantul de la Zoo Everland, Coreea de Sud, pe YouTube. A luat legatura cu gradina zoologica si s-a dus acolo pentru a inregistra animalul.

“Am rugat cativa coreeni, care nu s-au mai intalnit cu elefantul, sa scrie ce inteleg ei din sunetele scoase de Koshik. Toti au inteles cam aceleasi cuvinte”, spune Stoeger.

Cercetatorii au aflat ca sunetele lui Koshik sunt corelate cu cinci cuvinte coreene: “annyeong” (buna); “anja” (stai jos); “aniya” (nu); “nuwo” (intinde-te) and “choah” (bine).

“Vorbirea umana are doua aspecte importante: unul este tonalitatea (cat de subtire sau de groasa este ea), iar altul este timbrul (calitatea muzicala a vocii), iar Koshil le nimereste pe amandoua”, a declarat dr. Stoeger pentru BBC.

De obicei, elefantii produc sunete mult mai joase, uneori pe o frecventa atat de joasa, incat urechile oamenilor nu le pot auzi.

Cercetatorii spun, insa, ca elefantul nu pare a intelege ceea ce spune. El ar fi invatat cuvintele pentru a forma o legatura mai puternica cu ingrijitorii sai.

In videoclipul urmator, elefantul este inregistrat in timp ce imita cuvantul coreean”choah” (bine).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente