Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrilor Finantelor si Mediului sa stabileasca un sistem prin care taxa de prima inmatriculare auto sa fie varsata in continuare la bugetul de stat.
Aproximativ o treime din suma totala colectata sa fie alocata pentru proiecte de reducere a poluarii.
El a solicitat celor doi ministri sa pregateasca o ordonanta de modificare a legislatiei de mediu in care sa se prevada ca aproximativ o treime din „taxa pentru poluare de la autoturisme”, constituita in continuare ca venit la bugetul de stat, este varsata la bugetul Ministerului Mediului, pentru diferite proiecte de reducere a gradului de poluare, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Procentajul exact al sumei alocate pentru proiecte de mediu din taxa auto va fi stabilit in perioada urmatoare.
Tariceanu a atentionat ca suma nu ar trebui transferata direct catre Fondul pentru Mediu, deoarece fondurile speciale nu sunt agreate de catre Uniunea Europeana, iar taxa ar trebui calculata in functie de emisia de carbon a autoturismului, daca va fi considerata ca o masura de reducere a poluarii.
„Premierul a aratat ca daca se merge pe ideea de -taxa pentru poluare de la autoturisme- inclusa in legislatia de mediu, atunci aceasta ar trebui calculata pe emisia de carbon. El a cerut ca discutia publica sa fie gestionata de Ministerul Mediului, atentionand ca nu doreste ca taxa auto sa ramana in perceptia opiniei publice ca o taxa de colectare la buget”, au afirmat sursele citate.
Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna. Taxa se calculeaza in functie de capacitatea motorului, de vechimea autovehiculului si emisiile poluante.
Guvernul a anuntat ca va modifica taxa de prima inmatriculare, prin ordonanta de urgenta, pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piata a masinii, urmand sa fie redefinit termenul de masina noua si sa fie introdusa o procedura de contestare pentru persoanele care se considera nedreptatite.
Sursa: Mediafax