Tariceanu: „Taxa auto nu va fi eliminata si nici redusa”

0
331

Premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat astazi ca taxa auto de prima inmatriculare nu va fi eliminata si nici redusa, precizand ca actualele discutii cu reprezentantii Comisiei Europene au la baza doar aspecte de ordin tehnic.

„Nu se pune problema reducerii sau eliminarii taxei de prima inmatriculare. Se pune problema ca pe baza observatiilor Comisiei se vor modifica anumite aspecte tehnice”, a afirmat Tariceanu.

Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa deschida a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a tratatului) impotriva Romaniei privind taxa de prima inmatriculare, considerand ca raspunsurile autoritatilor romane au fost nesatisfacatoare.

Comisia a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei, ulterior fiind posibil sa actioneze statul roman la Curtea Europeana de Justitie.

A doua etapa a procedurii consta in transmiterea unui aviz motivat, „reasoned opinion”, care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.

Procedura de infringement a fost declansata in martie 2007, printr-o scrisoare de notificare oficiala trimisa de CE guvernului de la Bucuresti.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, are in aceasta saptamana discutii cu oficialii CE, in cadrul carora prezinta intentia Romaniei de a aproba, in februarie-martie 2008, prin ordonanta de urgenta, o varianta a taxei in acord cu cerintele Comisiei.

Astfel, Romania ar urma sa respecte termenul de doua luni dat de CE, miercuri, pentru alinierea taxei. Actul normativ ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie 2008.

Sursa: Auto RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.