Opel si Chevrolet, cistigatorii programului Rabla

  2
  574

  16.500 de autoturisme vechi au fost schimbate cu masini noi marca Opel, Dacia, Fiat, Ford sau chiar Mercedes.

  Programul de Innoire a parcului auto s-a finalizat cu mult inainte de termen, pe motiv ca toti producatorii au epuizat unitatile alocate de catre Administratia Fondului pentru Mediu. „Am finalizat masinile alocate, in toate cele trei etape ale programului, inca din primele zile, adica din septembrie. La noi, toate masinile vindute au fost marca Ford. Am avut si citeva cereri pentru Mercedes, dar nu am mai avut unitati disponibile in cadrul acestui program”, ne-a declarat Emese Lang, director de vinzari al dealerului SC Rmb Inter Auto SRL din Cluj-Napoca.

  Opel si Chevrolet au scos de pe piata cele mai multe masini uzate, anul acesta. Astfel, General Motors Romania a vindut 25% din masinile alocate in cadrul acestui program, adica 4.111 masini. Pe al doilea loc se afla Daewoo, care a vindut 2.124 de masini. „Este un program eficient in ceea ce priveste protectia mediului. Astfel, din 2005 si pina in prezent, prin retragerea a 8.266 de masini vechi si inlocuite cu autoturisme Daewoo noi s-a redus consumul de carburanti cu aproximativ 460 de tone, iar emisiile de monoxid de carbon, hidrocarburi si oxizi de azot cu peste 2.000 de tone”, a declarat Gheorghe Giubelean, seful Departamentului de mediu din cadrul Daewoo. Pe locul al treilea se afla Dacia, care a vindut 2.123 de unitati.

  Pe de alta parte, multi au solicitat inscrierea in program la importatorii auto a marcilor Ford, Fiat, Toyota, Hyundai, Mercedes sau Citroen. Fiat a vindut 1.648 de masini, Ford – 1.626 de unitati, iar Citroen – 551 de autoturisme. Si marcile scumpe au fost cautate. Astfel, importatorii masinilor marca Mercedes, Chrysler, Jeep si Dodge au inregistrat sute de cereri. Insa, conform programului, doar 12 beneficiari ai programului si-au schimbat rabla cu un Mercedes nou-nout, iar sapte au preferat Chrysler sau Jeep.

  Guvernul a alocat anul acesta 49,5 milioane de lei pentru derularea Programului de innoire a parcului auto, care are ca termen-limita 12 decembrie. In urma derularii lui, 16.500 de masini uzate au fost casate, fiecare proprietar primind 3.000 de lei, reprezentind prima de casare. De la anul ar putea fi schimbate in cadrul acestui program si tractoarele mai vechi de 12 ani. Documentul, care a primit deja avizul favorabil din partea Guvernului, prevede ca posesorii de tractoare vechi sa primeasca la schimbarea vehiculului 17.000 de lei noi dintr-un fond anual de aproximativ 51 milioane de lei.

  Sursa: Cotidianul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.