Animalele vor avea politia lor

Schingiuirea animalelor ar putea fi pedepsita cu amenda de pina la 15.000 de lei si chiar cu inchisoare, daca un proiect de lege votat ieri in unanimitate de senatori va trece si de Camera.

Chiar daca s-au prevalat de argumente puerile, senatorii au reusit ieri sa voteze propunerea legislativa de completare si modificare a legii privind protectia animalelor. Asta dupa ce, luni, votasera tacit initiativa legislativa care prevede infiintarea Politiei Animalelor, institutie dorita de mai multe ONG-uri si de Autoritatea Sanitar-Veterinara.

Noul act normativ defineste destul de clar ce se intelege prin „cruzime fata de animale” si prevede amenzi de maximum 15.000 lei si inchisoare pina la un an pentru incalcarea dispozitiilor legii, arata MEDIAFAX. Omorirea cu intentie, practicarea tirului pe animale domestice sau captive, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, dresajul pentru a le controla activitatea sau folosirea patrupedelor pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme, daca acestea provoaca suferinte fizice sau psihice, afectiuni sau raniri, sint citeva dintre faptele pedepsite de lege. De asemenea, abandonarea, dopajul, maltratarea, eutanasierea animalelor sanatoase si interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative sint considerate „cruzimi”. Drepturile necuvintatoarelor vor fi protejate de Politia Animalelor, institutie care ar urma aplice sanctiunile pentru cei care savirsesc cruzimi fata de acestea.

„Vrem sa stopam cruzimea fata de animale prin aceasta lege. Pe de alta parte, vrem sa schimbam mentalitatea oamenilor astfel incit drepturile animalelor sa fie respectate”, a explicat manifestantilor care au pichetat ieri intrarea in Senat senatorul independent Marius Marinescu, initiatorul proiectului. Legea a fost sustinuta unanim de membrii partidelor parlamentare, care, prin interventii dintre cele mai colorate, au incercat sa arate cit de mult iubesc ei animalele.

„Daca isi mai aduce cineva aminte de serialul -Planeta maimutelor-, atunci oamenii erau in cusca si maimutele erau afara si faceau operatii pe creier si va ginditi ca, uitindu-ne la televizor, eram revoltati de faptul ca oamenii erau schingiuiti”, a afirmat democratul Ivan Cizmaru, care a amintit si de filmul „Razboiul Stelelor”.

La rindul lui, peremistul Valentin Dinescu a apelat la o gluma pentru a stopa rumoarea creata in plen si aplauzele senatorilor: „Domnule presedinte, daca ma mai intrerupe cineva, pun ciinele pe el!”, a spus el, mentionind ca face parte dintr-un partid al carui presedinte are acasa 30 de ciini. Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional in cazul acestei legi fiind Camera Deputatilor

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *