Tarul gunoaielor” declara razboi mafiei

1
1096

Guvernul italian a trimis la Napoli un justitiar antimafia pentru a stopa criza.

Premierul italian Romano Prodi a anuntat numirea unui responsabil pentru solutionarea crizei gunoaielor din regiunea orasului Napoli si constructia a trei incineratoare de deseuri in zona. Noul „tar al gunoaielor” este Gianni De Gennaro, un politist antimafia extrem de versat si fost sef al politiei nationale.

In varsta de 59 de ani, Gennaro a fost implicat in numeroase cazuri impotriva mafiei napoletane si siciliene si a colaborat in trecut cu celebrul judecator antimafia Giovanni Falcone. Aceasta experienta ii va fi extrem de utila in incercarea de a curata la propriu si la figurat regiunea Campania, unde afacerile cu deseuri sunt controlate de gruparea mafiota Camorra. Gennaro are la dispozitie o perioada de trei luni si puteri discretionare pentru a gasi o solutie permanenta la problema gunoaielor si pentru a „pune capat celor 14 ani de stare de urgenta” din regiune in materie de deseuri.

Prodi a mai anuntat ca va recurge in continuare la armata pentru a colecta gunoaiele de pe strazile din Napoli, precizand ca au fost identificate mai multe locuri din zona unde acestea pot fi deversate.

Pe termen lung, guvernul italian are in vedere instalarea in zona a trei incineratoare, dintre care unul este deja in proces de constructie si va fi dat in folosinta spre sfarsitul anului. Asemeni lui Gennaro, primarii locali au la dispozitie trei luni pentru a introduce sisteme de reciclare. Totodata, toate consortiile implicate in prezent in reciclarea deseurilor si care suspectate de legaturi cu mafia vor fi inlocuite cu companii noi.

Colectarea selectiva, posibila solutie de moment

Legamiente, cea mai mare organizatie ecologista din Italia, acuza faptul ca o parte din vina pentru aceasta „situatie catastrofala” o poarta companiile de reciclare a deseurilor, care au castigat licitatiile publice, dar nu si-au onorat angajamentele. Acestea au construit rampe de gunoaie ineficiente si nu au respectat normele de tratare a deseurilor. „La nivel politic, greseala este aceea ca nu a fost pusa in practica colectarea selectiva a deseurilor.

Daca am incepe chiar acum sa colectam cartonul, plasticul si sticla prezente in gunoaiele acumulate pe strazi, am rezolva o buna parte a problemei”, a declarat Raffaele del Giudice, reprezentant al Legamiente pentru Campania. Potrivit acestuia, un sfert din deseurile toxice si industriale produse in nordul Italiei sunt aduse in sud de companiile din nord care au legaturi cu Camorra.

Intre timp, bilantul con-fruntarilor de marti intre fortele de ordine si mani-festantii care se opun redeschiderii rampei de gunoi din localitatea Pianura a ajuns la 20 de raniti. Doua persoane au fost arestate in urma violentelor.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.