Taxa auto revine ca taxa de poluare

Taxa auto va fi inlocuita, incepand de astazi, cu taxa de poluare, aceasta din urma fiind calculata printr-o formula care include coeficienti stabiliti in functie de gradul de poluare al motorului (normele Euro) si emisia de dioxid de carbon. Suma rezultata pentru fiecare subcategorie va fi ajustata cu o cota de reducere raportata la vechimea masinii, situatia tehnica generala, nivelul de dotare si rulajul mediu anual, cu un numar standard de kilometri pentru fiecare tip de autovehicul.
Persoanele care vor inmatricula, de astazi, autovehicule second-hand vor beneficia de o reducere suplimentara a taxei de poluare auto daca declara pe propria raspundere ca rulajul mediu anual real al masinii este mai mare decat cel considerat standard pentru categoria respectiva a vehiculului. Suma va putea fi ajustata si atunci cand persoana care solicita inmatricularea unui autovehicul face dovada, pe baza expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Roman, ca deprecierea autovehiculului rulat este mai mare decat cea indicata de grila fixa prevazuta in ordonanta. Pentru fiecare tip de autovehicul va fi aplicat un nivel standard privind rulajul mediu anual.
La calculul taxei de poluare se va mai lua in considerare atat situatia tehnica generala, cat si nivelul de dotare al masinii. Pentru a se stabili starea generala standard, specifica unui autovehicul care indeplineste toate conditiile tehnice impuse la omologare si la inspectia tehnica periodica, se va verifica daca masina nu a fost revopsita, caroseria nu prezinta semne de coroziune si deteriorare, iar componentele de bord sunt in stare buna. Pentru nivelul de dotare se va verifica daca masina beneficiaza de aer conditionat, ABS si airbag. Ministerul Economiei si Finantelor a publicat, pe site-ul sau, normele de aplicare a ordonantei privind introducerea taxei de poluare auto in care sunt prezentate procedurile de calcul pentru noua taxa si de restituire a diferentei fata de suma platita conform Codului Fiscal.

Sursa: Ziua

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente