Taxa auto va fi platita de cumparator, nu de vanzator

  Taxa auto va fi platita de cumparator, nu de vanzator

  Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) afirma, intr-un comunicat de presa de miercuri, ca taxa auto va fi platita de cumparator, nu de vanzator, asa cum spusese ministrul Laszlo Borbely, atunci cand a fost intrebat de presa cine anume va plati taxa in viitoarea ei forma.
  „Referitor la declaratia ministrului Mediului si Padurilor care a aparut in presa privind faptul ca taxa de prima inmatriculare ar putea fi platita -la toate masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu s-a facut acest lucru, plata urmand a se face de catre vanzatorul autovehiculului-, precizam ca aceasta declaratie a fost preluata si interpretata eronat. Raspunzand unei intrebari, ministrul Mediului si Padurilor a declarat ca taxa se plateste si pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, in momentul in care acestea sunt vandute. Precizam ca taxa auto trebuie platita de catre cumparator, asa cum prevede OUG 50 din 2008, modificata in decembrie 2010”, se arata intr-un comunicat de marti dupa-amiaza dat de MMP.
  Ministrul Laszlo Borbely a refuzat sa dea detalii suplimentare referitoare la viitoarea forma a taxei de prima inmatriculare, precizand ca acestea vor fi furnizate dupa sedinta de Guvern de miercuri, in care va fi luata o decizie finala pe acest subiect.
  Liderii coalitiei au mandatat, luni, Guvernul sa impuna plata taxei auto la prima vanzare a masinilor inmatriculate in tara inainte de intrarea in vigoare a acesteia, cuantumul cu care va fi redusa taxa urmand sa fie decis de Executiv, au declarat agentiei MEDIAFAX surse participante la sedinta coalitiei.
  Contactat de MEDIAFAX, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a aratat la randul sau ca introducerea taxei auto si pentru masinile intrate in tara inainte de intrarea in vigoare a acesteia a fost discutata si agreata, luni dimineata, de liderii coalitiei.
  In sedinta de miercurea trecuta, Guvernul a amanat o decizie in privinta taxei auto, surse oficiale declarand agentiei MEDIAFAX ca decizia va fi luata dupa o analiza de impact si pe baza unor discutii care urmeaza sa aiba loc in cadrul coalitiei. La finalul sedintei de Guvern, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca „ordonanta sau legea” de modificare a taxei auto va fi adoptata de Executiv in urmatoarea sedinta si ca propunerea sa este aplicarea unei taxe auto care sa fie perceputa la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de 1 ianuarie 2007, data de introducere a taxei de inmatriculare auto, cu o reducere a cuantumului taxei cuprinsa intre 20 si 30%.
  Reducerea taxei va fi aplicata pentru toate masinile, astfel incat sa fie evitata o noua discriminare, a aratat ministrul.
  Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.
  Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces in care un roman care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania si a platit taxa de poluare pentru inmatricularea in Romania a reclamat faptul ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in tara si revandute.
  Un document guvernamental prezentat recent de MEDIAFAX demonstra ca Guvernul discuta impunerea taxei auto la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de introducerea taxei, cu un cuantum redus cu 30%, si restituirea unei diferente din banii deja dati de proprietari, dar esalonat pe mai multi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane euro.
  Expertii in domeniul juridic au atentionat Guvernul ca Romania risca sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene, in urma declansarii unei posibile proceduri de infringement, si numeroase alte procese cu proprietarii de masini, inclusiv cu cei care au pierdut initial in instanta, daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *