Taxa de mediu 2% pentru substante periculoase. Fertilizatorii din agricultura sunt exceptati de la taxa!

Ministerul Mediului  propune intr-un  proiect de act normativ o taxa pentru substantele clasificate ca fiind periculoase pentru mediu. Ce este aceasta taxa de mediu de 2% si pentru ce se va plati? Iata ce scrie in actul normativ!

Ministerul Mediului supune dezbaterii publice un proiect pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 196/2005 privind Fondul de mediu. Agroinfo insereaza textul care intereseaza si companiile de inputuri ce opereaza in agricultura si, implicit, pe fermieri.

Art.9, alin.1
e) o contributie de 2% din valoarea substantelor si preparatelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, cu exceptia celor folosite in agricultura pentru fertilizare, introduse pe piata nationala de catre operatorii economici.

Pentru aplicarea taxei de mediu pare importanta clasificarea substantelor. In functie de aceasta clasificare se va stabili care substante folosite petru protectia plantelor vor fi taxate si care nu. Care va fi baza de calcul a acestei taxe?

In cazul introducerii pe piata nationala, prin achizitii intraunionale sau importuri de bunuri, in scopul utilizarii sau consumului propriu, a substantelor si preparatelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, baza de calcul la care se aplica contributia prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. e) reprezinta valoarea de achizitie, exclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta.

In acelasi proiect de act normativ este prevazuta, in anexa 2, o taxa pentru deseurile inerte si nepericuloase incredintate in vederea depozitarii si eliminarii finale, 80 de lei/tona din 2016 si 120 lei/tona din 2017. Agroinfo a scris aici cu amanunte despre aceasta taxa pe care vor fi obligati si fermierii sa o plateasca.

taxa-mediu_b

Proiectul de act normativ este in dezbatere publica din 16 iulie 2015, poate fi gasit pe pagina oficiala a Ministerului Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *