Teama de seceta duce la „explozia” asigurarile agricole in 2008

  0
  512

  Piata asigurarilor agricole din Romania ar putea depasi 40 milioane euro in 2008, in crestere cu o treime fata de 2007, daca pe piata vor intra jucatori din tari ale Uniunii Europene nerezidenti in Romania, a declarat pentru agentia NewsIn, directorul general al Fata Asigurari Agricole, Anghel Burghila.

  Seful Fata Asigurari Agricole estimeaza piata asigurarilor agricole la aproximativ 30 milioane euro in acest an.
  „Speram ca seceta din 2007 sa impulsioneze piata asigurarilor agricole, in sensul constientizarii producatorilor despre dimensiunea pierderilor provocate de astfel de fenomene, pentru care Guvernul a alocat 500 milioane lei”, a spus Burghila, intr-un interviu acordat NewsIn.
  El a aratat ca seceta din 2007 se situeaza la acelasi nivel cu cea din 1946 in ceea ce priveste pierderile de recolta. Pierderile din acest an au fost mult mai mari, dar acestea au fost platite de asiguratorii care au acoperit prin asigurari facultative riscuri precum ploile torentiale, grindina, furtuna si ingheturile tarzii de primavara, considera seful Fata Asigurari.
  Burghila spune ca societatile care incheie asigurari agricole ar trebui sa practice tarife cuprinse intre 3 si 10% din valoarea culturilor pentru a-si acoperi riscul, conform preturilor de catalog. Aceste tarife se situeaza insa, in realitate, intre 2 si 2,5%, din cauza volatilitatii pietei si a situatiei financiare precare a asiguratilor din agricultura. Guvernul a alocat 500 de milioane de lei (circa 150,73 milioane euro) pentru fermierii ale caror culturi au fost afectate de inghetul de iarna si de seceta, suma de cinci ori mai mare decat valoarea primelor brute subscrise din asigurarile agricole, estimata la aproximativ 30 milioane euro in 2007.

  Sursa: Cronica Romana

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.