Temperatura a crescut de patru ori mai mult decat in restul lumii in Italia, din cauza incalzirii Mediteranei

Ploile au scazut in intensitate, ba chiar au disparut in unele regiuni, s-a inmultit numarul regiunilor secetoase, fenomenul de desertificare afecteaza nu numai sudul Italiei, ci si zone din nord, a aratat ministrul italian al mediului, Pecoraro Scanio, la conferinta nationala asupra climei, ce se desfasoara la Roma.fluviu

Ghetarii din muntii Italiei si-au pierdut, in unele regiuni, peste jumatate din masa, coastele Mediteranei si Adriaticii se ingusteaza, din cauza modificarilor climatice si a poluarii apelor, tarmurile nu se mai racesc, astfel ca peninsula italiana sufera de caldura intr-o proportie mai mare decat tot restul lumii. Cele mai „arzatoare” orase sunt Milano si Trieste, cu trei grade peste temperatura medie, Bologna si Florenta, cu 2,5 grade, Torino, cu 2,2 grade si Roma, cu 1,5 grade.

Tabloul sumbru prezentat de oficialul italian arata ca in Peninsula se impun masuri urgente pentru a frana efectele dezastruoase ale schimbarilor climatice. „Daunele provocate de aceasta situatie se ridica la circa 50 miliarde de euro anual”, a precizat Pecoraro Scanio, „dar diferenta de pret dintre a actiona si a nu actiona este de 40, 50 de ori mai mare in favoarea actiunii”.

Mediterana nu mai face fata poluarii

La nivel mondial, in fiecare an se emit intre 26 si 28 de miliarde tone de anhidrida carbonica si, cu ritmul actual al cresterii demografice, in 2050 se va ajunge la 90 miliarde de tone. Padurile, marile si oceanele planetei nu mai au capacitatea normala de absorbtie, in primul rand din cauza defrisarilor masive in zone afectate de activitatile umane. In iarna lui 2006, capacitatea de absorbtie a Marii Mediterane a scazut cu 30%, iar temperatura apelor a fost cu doua grade peste medie, a mai precizat ministrul italian.

Intregul bazin hidrografic al Italiei a avut de suferit, fluviul Po fiind foarte afectat de cresterea temperaturii si a lipsei precipitatiilor. Oficialul italian a propus recurgerea masiva la energia verde furnizata de panourile solare si pregatirea de urgenta a unui „pachet legislativ pentru siguranta ambientala a Italiei”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *