Teodor Atanasiu: „In 2008 vom privatiza complexele energetice”

Potentialul eolian al tarii noastre este echivalentul a 23 TWh, de trei ori mai mare decat productia nucleara de energie electrica planificata la Cernavoda pentru 2007, insa nu are cine sa-l exploateze

Aparitia pe teritoriul Romaniei a centralelor eoliene in urmatorii ani pare un vis de nerealizat pentru noi, dupa cum se arata intr-un studiu european referitor la strategiile de dezvoltare pentru acest sector. Romania este mentionata drept una dintre tarile care dezvolta cel mai incet proiecte eoliene.

Mai mult, tara noastra este inclusa in categoria „altele”, desi potentialul eolian al Romaniei este comparabil cu cel al Poloniei sau Bulgariei. Studiul se intituleaza Strategii de Dezvoltare a Centralelor Eoliene in Europa (2007-2015) si a fost realizat de Emerging Energy Research – unul din liderii in domeniul consultantei si analizei pietei mondiale de energie.

Potrivit cercetarii, piata de profil va creste anual, in medie, cu 9GW, ajungandu-se in 2015 la o putere instalata de 130 GW, fata de 28,5 GW cat sunt in prezent instalati in centralele eoliene. Aportul Romaniei la aceasta crestere este aproape inexistent, in conditiile in care puterea instalata in centralele hidroelectrice si cele cu energie regenerabile va creste pana in 2015 cu cel mult 800 de MW.

Cand vine vorba despre cauze, rezultatele slabe sunt puse pe seama lipsei unor facilitati fiscale care sa incurajeze marile companii producatoare de energie electrica din surse regenerabile si o strategie energetica care pune accentul mai mult pe energiile hidro si nucleare.

Citeste articolul Teodor Atanasiu: „In 2008 vom privatiza complexele energetice” integral in Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *