Terapii asistate de… iepuri

Terapii asistate de... iepuri
Terapii asistate de… iepuri

Exista terapii asistate de caini sau de cai, dar mai nou, la Cluj, se folosesc si iepurii. Exista terapii asistate de caini sau de cai, dar mai nou, la Cluj, se folosesc si iepurii. Incepand din acest an, in doua scoli pentru copii, cu diferite deficiente, s-a implementat acest proiect pilot, iar specialistii vor sa vada daca micutii interactioneaza mai bine cu iepurii in activitatile lor, dar si daca relationeaza si comunica mai bine intre ei.

Iepurasul Miu are 7 luni si a fost crescut si dresat special pentru a interactiona cu copiii.

„Iepurasii sunt adusi la clasa, mai mult ca o recompensa. Copiii lucreaza cu mai mult interes, sunt mai docili, sunt mai calmi in prezenta animalului si rezolva mult mai bine sarcinile propuse pentru activitate”, explica educatoarea Oana Costinas.
In prezenta iepurasului, copiii comunica mai bine, rezolva cu mai mult interes sarcinile primite, dar isi imbunatatesc si vocabularul. Sedintele au loc o data pe saptamana, timp de o ora.

„Un posibil avantaj al utilizarii iepurasului este ca il putem tine in brate si astfel il mangaiem mult mai usor. Se stie ca mangaierea unui animal, viu, docil, pufos, care nu reprezinta o amenintare, duce la o stare de bine, de relaxare”, sustine psihologul Denisa Pop.

„Iepurasii, fiind atat de fragili, se utilizeaza la copii cu dezvoltare tipica si ei sunt folositi in asa-numitele sesiuni de joc sau terapia prin joc. Este, din ceea ce stim noi, primul studiu stiintific care incearca sa cuantifice in maniera stiintifica aceste variabile, pe copiii cu dizabilitati”, precizeaza Alina Rusu, specialist in comportament animal.
Proiectul pilot este rodul colaborarii intre Universitatea Babes-Bolyai si cea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *