Array

Teren poluat, vandut poluatorului la un pret de nimic

Teren poluat, vandut poluatorului la un pret de nimic

Municipalitatea l-a dat la un pret de nimic chiar celor care l-au umplut de borhot. Terenul in cauza, in suprafata de aproape 30.000 de metri patrati, a fost cumparat cu aproximativ 8 eurocenti metrul patrat chiar de catre cei care detin firma de alcool acuzata ca isi deverseaza reziduurile acolo.

Anul trecut, in august, a fost mare zarva in Consiliul Local pe marginea unei hotarari prin care primaria propunea vanzarea a 29.000 de metri patrati de la marginea orasului, evaluat atunci la numai 2.060 de euro. Proiectul Primariei era motivat de intentia de a salva un teren plin cu borhot deversat de fabricile de alcool de la “In si canepa”, prin vanzarea si transformarea lui intr-o zona de agrement.

Pretul foarte mic era dat de statutul de “teren neproductiv” la care fusese adus de borhotul deversat de fabricile de alcool din prelungirea cartierului Dorobanti. In expunerea de motive, locul cu pricina era descris ca fiind lipsit de orice valoare: „terenul extravilan neproductiv a facut obiectul mai multor sezizari din partea Garzii de Mediu cat si a locuitorilor din strada Primaverii si cartier Dorobanti, privind poluarea cu deseuri menajere cat si acumularea pe terenul in cauza de reziduuri de origine organica, care in urma degradarii, pe langa mirosul insuportabil, genereaza un focar permanent de infectii”.

In opinia primarului Constantin Boscodeala, vanzarea era de fapt un pretext pentru a-i determina pe producatorii de alcool din zona sa nu mai arunce borhotul in acest loc. “Anul trecut, dupa doua luni de detectari, am depistat ca pe acest teren curg toate aluviunile de la toate societatile de alcool din zona, care aruncau noaptea ce fermenta ziua, si am zis ca acea zona este partea joasa de langa dig si ca poate vrea sa faca cineva ceva, terenuri de sport, parcuri. Am facut o expertiza, care l-a scos ca nu este nici macar teren agricol. Am zis sa il scoatem la licitatie publica pentru amenajare, ca sa scapam sa nu mai deverseze respectivii tot acolo”, era argumentul primarului Constantin Boscodeala pentru pretul extrem de mic al terenului.

Insa, de pretul mic au profitat tocmai cei care i-au scazut valoare de piata si de care voiau, macar declarativ, sa scape cei din Primarie.

In ciuda rezistentei de moment a majoritatii consilierilor, care au amanat hotararea, pamantul s-a vandut pana la sfarsitul anului, pe bani putini. Castigatorul licitatiei din 15 octombrie 2010 a fost desemnata firma SC Continental Servimpex SRL, care si-a intrecut singurul competitor oferind 2.390 de euro, cu 230 de euro mai mult decat pretul de pornire a licitatiei. Firma care a preluat terenul poluat cu borhot este administrata de catre un afacerist in domeniul alcoolului, Dorin Marinescu, culmea, chiar cel care detine fabrica de bauturi spirtoase ce-si deverseaza reziduurile prin canalele care strabat acest teren.

Intrebat daca stie cui i-a revenit terenul pe care il dorea salvat de la poluare, primarul Boscodeala ne-a declarat ca nu stia nici macar ca s-a vandut.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente