Pamantul suporta din ce in ce mai putin impactul ecologic al activitatilor umane, mai ales ca planeta are nevoie de 18 luni pentru a-si regenera resursele pe care omul le consuma intr-un singur an, se arata intr-un studiu realizat de grupul de cercetare american Global Footprint Network si dat publicitatii marti.
Datele adunate din 100 de tari de grupul de protejare a mediului arata ca omul consuma resurse si produce dioxid de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de sera, intr-un ritm cu 44% mai ridicat decat cel in care natura il poate absorbi.
De asemenea, studiul mai evidentiaza si o disproportie din ce in ce mai mare intre tari in ceea ce priveste impactul ecologic pe cap de locuitor.
Daca toti locuitorii Terrei ar trai ca un american cu venituri medii, pentru producerea resurselor alimentare si energetice consumate si pentru absorbtia CO2 emis ar fi nevoie de echivalentul a cinci planete. In schimb, daca toti locuitorii planetei ar consuma cat consuma un european cu venituri medii, ar fi necesare doua planete si jumatate.
„Pericolele iminente carora le facem fata azi, in special schimbarile climatice, dar si despaduririle, diminuarea locurilor de pescuit si suprautilizarea apei dulci, sunt simptome ale unei tendinte alarmante”, precizeaza studiul, citat de AFP.
De la crearea sa din 2003, Global Footprint Network calculeaza, in fiecare an, ceea ce grupul numeste „amprenta ecologica” a peste 100 de tari si a umanitatii in ansamblu.
Acest indice stabileste care este suprafata de pamant si de apa necesara pentru producerea resurselor pe care populatia le consuma si pentru a absorbi deseurile care rezulta de la aceasta.
Aceste date, care provin din mai multe surse, in special de la ONU (Organizatia Natiunilor Unite) si din statisticile diferitelor guverne, arata ca, intre 2005 si 2006, impactul ecologic al omului a crescut cu aproape 2% fata de perioada precedenta. Aceasta situatie a fost rezultatul unei cresteri a populatiei, dar si a consumului de resurse pe cap de locuitor.
In ultimii zece ani, impactul omului asupra naturii a crescut cu 22%, in timp ce biocapacitatea (cantitatea de resurse pe care natura o poate produce) a ramas constanta, ba chiar s-a diminuat.
„Aceste tendinte arata ca este in interesul fiecarei tari sa actioneze fara intarziere pentru a reusi intr-o lume cu resurse tot mai limitate, orice s-ar intampla pe scena mondiala”, a explicat Mathis Wackernagel, presedinte al Global Footprint Network, facand referire la conferinta de la Copenhaga asupra climatului, prevazuta pentru luna decembrie.
Sursa: Intact News