Test de stres la centrala nucleara de la Cernavoda- vezi rezultatele

Test de stres la centrala nucleara de la Cernavoda- vezi rezultatele

Comisia Europeana a prezentat rapoartele de evaluare a testelor de stres nationale, efectuate la centralele nucleare europene.

Potentialele efecte ale cutremurelor nu sunt suficient analizate in testele nationale de rezistenta pentru centrala nucleara de la Cernavoda. Recent Comisia Europeana a prezentat rapoartele de evaluare a testelor de stres nationale, efectuate la centralele nucleare europene, in urma accidentului de la Fukushima, din Japonia.Concluzia evaluarii grupului autoritatilor europene de reglementare in domeniul sigurantei nucleare este ca toate tarile Uniunii au facut pasi importanti pentru cresterea sigurantei centralelor nucleare, dar sunt necesare analize suplimentare. Pe teritoriul Uniunii Europene exista 147 de reactoare nucleare, in 14 tari, printre care si Romania. Alte 24 de reactoare sunt in proiect, dintre care sase, deja in constructie. Numai 38 de reactoare au fost inspectate pana in acest moment in cadrul tesetelor de stres.

Raportul elaborat de Romania este considerat adecvat si cu un nivel corespunzator de detalii, cu exceptia cutremurelor si a evenimentelor externe extreme, unde nu sunt abordate corespunzator punctele slabe si efectele determinate de o trecere brusca de la o stare la alta, dar nici masurile pentru prevenirea acestor efecte. Raportul mentioneaza imbunatatirile aplicate deja la centrala nucleara de la Cernavoda, punctele pozitive ale planului de reactie in caz de accident grav, dar si elementele care trebuie ameliorate. De exemplu, concesionarul ar trebui sa examineze, pentru situatiile speciale de inchidere a centralei, orice posibila slabiciune a reactoarelor nucleare de la Cernavoda, in concordanta cu specificatiile testelor de stres. Grupul european pentru siguranta nucleara propune si verificarea nivelului de pregatire a procedurilor pentru operatiunile de urgenta, bazate pe evenimente si simptome pentru situatiile de accident, iar Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare ar trebui sa finalizeze includerea in reglementarile din Romania a cerintelor privind managementul accidentelor severe si a unor obiective de siguranta calitative si cantitative, in legatura cu protectia populatiei. In plan european, vor avea loc noi vizite la unele centrale nucleare si va fi monitorizata aplicarea recomandarilor Grupului european pentru siguranta nucleara, in calitate de coordonator, si ale Agentiei Internationale pentru Energia Atomica. In luna iunie, comisia va prezenta raportul actualizat in cadrul Consiliului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *