Compania AstraZeneca si Societatea Romana de Pneumologie organizeaza, in data de 5 mai, Ziua Mondiala a Astmului, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 1, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Sectorului 1 si Inspectoratul Scolar al Sectorului 1.

Evenimentul se va desfasura intre orele 16.00 si 20.00, in Parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle). Aici bucurestenii vor putea efectua gratuit teste de spirometrie, importante pentru diagnosticarea si monitorizarea astmului bronsic. Este vorba de o procedura simpla, prin care este masurata cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira si expira, intr-un anumit interval de timp.

Pentru realizarea acestor teste, organizatorii au pregatit 5 aparate speciale, numite spirometre, care se vor gasi in spatiul special amenajat in acest sens, in Parcul Herastrau. Toate aceste teste, organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, vor fi efectuate de o echipa formata din 5 medici si 10 asistente medicale.

De asemenea, cei interesati vor primi informatii despre astm, dar si sfaturi medicale, de la specialistii care le vor sta la dispozitie in data de 5 mai. Cu acelasi prilej, participantii care vor sa isi arate sustinerea fata de persoanele afectate de astm o vor putea face intr-un mod inedit: umfland baloane, ei vor simti pret de cateva secunde ce inseamna sa fii astmatic. Organizatorii au pregatit 3.000 de baloane pentru acest “exercitiu”, la care se adauga alte 10.000, ce le vor fi impartite trecatorilor, pe strazile orasului, inainte de evenimentul programat in Parcul Herastrau.

Nu in ultimul rand, in cadrul manifestarilor dedicate Zilei Mondiale a Astmului, vor fi expuse si premiate desenele realizate de catre cei 1.000 de elevi de clasa a patra din 15 scoli ale Sectorului 1, implicati in concursul de desene cu tema “Respir usor si iubesc aerul”.

Despre Ziua Mondiala a Astmului

astmZiua Mondiala a Astmului este un eveniment care se desfasoara anual sub egida Global Innitiative for Asthma (GINA), avand ca scop popularizarea acestei afectiuni la nivel mondial. Tema Zilei Mondiale a Astmului 2009 este “Astmul poate fi controlat”, aleasa de Comitetul Executiv al GINA pentru a evidentia faptul ca exista in prezent tratamente cu eficienta demonstrata in astmul bronsic si ca majoritatea astmaticilor pot obtine si mentine un control al bolii in conditiile unui diagnostic corect, ale unei educatii adecvate, respectiv ale unui tratament bine ales. Acest lucru este posibil chiar si pentru cei mai tineri pacienti astmatici. De aceea, anul acesta GINA promoveaza si mesajul “Astmul copilului tau poate fi controlat”. Altfel spus, un pacient al carui astm este controlat, este un pacient care poate avea o viata normala, o viata activa.

Potrivit Strategiei Mondiale de Management si Prevenire a Astmului, elaborata in 2004 de GINA, controlul astmului inseamna ca o persoana care sufera de o asemenea afectiune are simptome astmatice minime sau deloc. In plus, nu sta treaza noaptea din cauza astmului, nu necesita (sau are o nevoie minima) de medicatie “la nevoie” si poate face activitati fizice si exercitii normale. Totodata, cei care isi controleaza eficient boala au o functie normala a plamanilor, fapt demonstrat in urma testelor speciale, respectiv nu au atacuri de astm sau le fac foarte rar.

Despre organizator

AstraZeneca este o companie farmaceutica anglo-suedeza, prezenta in peste 100 de tari, care numara peste 65.000 de angajati. Produsele AstraZeneca se adreseaza unor arii terapeutice cum ar fi cele cardiovasculare, neuropsihiatrice, gastrointestinale, oncologice, infectioase si respiratorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here