Tigarile se scumpesc, becurile clasice dispar

Astazi intra in vigoare legislatia care prevede marirea accizelor la tutun si retragerea becurilor de 100 de wati de pe toate pietele Uniunii Europene. Majorarea accizelor va duce la scumpirea tigarilor cu 40 de bani, iar introducerea becurilor ecologice va facilita economii semnificative la factura de curent.tigari

Nivelul accizei minime pentru tigarete va creste, de astazi, la 58,2 euro/1.000 de tigarete (217,6 lei/1.000 de tigarete). Pana ieri, nivelul accizei minime era de 51,8 euro/1.000 de tigarete (193,81 lei/1.000 de tigarete).

Aceasta crestere a accizei minime va determina producatorii sa majoreze din nou pretul tigarilor, cu circa 40 de bani/pachet. Scumpirea de acum urmeaza celei din luna iunie, cand pretul tigarilor a fost majorat cu 30 de bani/pachet. Noul nivel al accizelor la tutun va fi valabil pana la 31 decembrie.

Lumina la pret redus

Tot de la 1 septembrie, becurile de 100 de wati vor fi retrase din toate magazinele Uniunii Europene, becurile clasice fiind inlocuite cu cele de generatie noua, care consuma cu 80% mai putina electricitate.

Folosindu-se becuri economice in locul celor incandescente, o gospodarie medie va face o economie anuala de 166 de euro la factura de electricitate, conform unui studiu german. Estimarea Comisiei Europene este, insa, mai modesta: doar 50 de euro pe an.becuri incandescente

UE a fixat un calendar pentru interzicerea progresiva a comercializarii becurilor cu incandescenta. Astfel, comercializarea becurilor clasice de 75 wati va fi interzisa intr-un an, cele de 60 wati in doi ani, iar cele de 40 wati si 25 wati pana la 1 septembrie 2012.

“Rabla” nu mai schimba viteza

Contrar anunturilor oficiale din ultima vreme, de la 1 septembrie, programul “Rabla” se va derula fara absolut nicio modificare. Programul nu se va extinde la persoane juridice, asa cum s-a spus, iar persoanele fizice nu vor putea cumpara o masina veche de la altcineva pentru a intra in program.

De asemenea, nu se va mai aplica nici decizia privind achizitionarea mai multor autovehicule noi, in schimbul predarii spre casare a unui numar echivalent de masini uzate.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente