Time: Romanii pun intrebari despre siguranta proiectului Rosia Montana

Prestigioasa revista „Time” scrie despre posibile „bombe ecologice” din Europa Centrala si de Est, dupa accidentul chimic produs la fabrica de aluminiu Kolontar din Ungaria, pe octombrie 4. Revista noteaza ca la 20 de ani dupa caderea comunismului mostenirea sistemului sovietic ramane.

In timpul comunismului, Romania, Bulgaria, Ungaria si Iugolavia erau incurajate sa dezvolte o industrie „murdara” in minerit si metalurgie. Atunci era o secretomanie, scrie „Time”, si nici azi situatia nu e mult mai roz, cu o lipsa de informatie despre unde sunt localizate haldele miniere.
Ecologistii din regiune se tem in special de utilizarea de cianuri, folosite in cantitati mari pentru extragerea urmelor de aur din milioane de tone de minereu lasate in urma procesului. Pentru a obtine un gram de aur, o suta de tone de minereu sunt procesate. Desi proiectele miniere noi sunt supuse regulilor de mediu stricte ale UE, aplicarea legii ramane o problema majora in Romania.
Proiectul cel mai controversat in regiune este in Rosia Montana, un oras minier in Muntii Apuseni, la 420 kilometri nord-vest de Bucuresti. Un investitor canadian planifica sa construiasca un baraj care va contine peste 214 milioane de tone de steril – o „supa” toxica de deseuri miniere, inclusiv cianura, apa si minereu. Compania miniera sustine ca, dupa propria evaluare, sansa unui „scenariu de rupere a barajului” este „mai mica de o data in 100 de milioane de ani”.
Insa romanii raman sceptici. Ei amintesc de dezastrul din 2000, cand 20.000 de tone de noroi contaminat, cianura si metale grele s-au scurs de la mina de aur Aurul de langa Baia Mare, si tone de peste au murit. Inainte de dezastru, investitorii australieni au afirmat ca operatiunea de a depune cantitati mari de cianura intr-un rezervor captusit cu plastic nu era periculoasa. Autoritatile romane trebuie sa decida daca le vor da investitorilor canadieni permisiunea pentru proiectul lor masiv de mineri cu cianura. Facand astfel, ar crea noi locuri de munca – fara indoiala, o binefacere pentru economia romaneasca aflata in recesiune. Dar, cum deja istoria a aratat-o de prea multe ori, Romania trebuie sa echilibreze promisiunea de locuri de munca cu promisiunea mult mai putin sigura de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *