Conventia ONU pentru biodiversitate a semnat un acord pentru protejarea a 17% din suprafata de uscat si a 10% din oceane pana in 2020

Participantii la summitul ONU pe biodiversitate din Japonia au cazut de comun acord sambata, 30 octombrie, sa extinda regiunile protejate pe uscat si in mediul marin, in speranta ca vor incetini ritmul disparitiei animalelor si plantelor lumii si vor preveni pagubele aduse ecosistemelor. Dupa negocieri-maraton care au depasit cu cateva ore programul prestabilit, delegatii au reusit sa depaseasca si dezacordurile dintre tarile bogate si cele sarace in privinta accesului comun echitabil la beneficiile resurselor genetice, cum ar fi extrasele din plante transformate in medicamente, un punct cheie ce ameninta cu esecul discutiile din Nagoya.

Cercetatorii estimeaza ca Pamantul pierde specii intr-un ritm de 100-1000 de ori mai mare decat media istorica, fenomen care impinge planeta inspre cea mai mare era a extinctiei de la vanturarea dinozaurilor de acum 65 de milioane de ani, scrie Huffington Post. Ei avertizeaza ca daca nu se vor lua masuri pentru prevenirea pierderilor de biodiversitate, extinctiile vor fi batute in cuie si complexa lume naturala interconectata ar putea suferi un colaps cu consecinte devastatoare, precum diminuarea resurselor de peste sau a accesului la surse de apa proaspata.

In aceste conditii, delegatii din 193 de tari prezenti la summitul ONU au convenit sa protejeze 17% din suprafata de uscat a planetei si 10% din oceanele lumii pana in 2020. Cu toate acestea, beneficiile sunt dificil de garantat, din moment ce nu exista o modalitate de impunere a acestor angajamente, iar tarile sarace nu au la dispozitie fondurile necesare pentru gestionarea adecvata a resurselor. In momentul de fata, sunt protejate doar 13% din suprafa de uscat a lumii si mai putin de 1% din mediul marin.

Cum unele tari in curs de dezvoltare s-au plans de lipsa fondurilor pentru extinderea regiunilor protejate, delegatii au convenit sa infiinteze un fond asigurat de tarile dezvoltate pana la urmatoarea intalnire a Conventiei pentru Diversitate Biologica, care va avea loc in India, in 2012. Pentru a pecetlui succesul summitului de la Nagoya, Japonia, gazda discutiilor, a promis 2 miliarde d dolari pentru intr-ajutorarea tarilor in curs de dezvoltare.

Foto: Ministrul Mediului din Japonia, Ryu Matsumoto/Reuters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *