Tinerii clujeni invata cum sa reduca impactul asupra mediului la locul de munca

Tinerii clujeni invata cum sa reduca impactul asupra mediului la locul de munca

Cum pot sa duc un stil de viata sustenabil, folosind cit mai putin din resursele planetei, dar totusi fara sa fiu nevoit sa renunt la activitatile zilnice? Cum poate o intreprindere sa tina cont de mediu, sa polueze mai putin, sa fie mai aproape de comunitate si mai responsabila din punct de vedere ecologic si social, dar in acelasi timp sa nu isi scada veniturile? Cum putem aduce fiecare schimbari la locul de munca?

Acestea au fost citeva din intrebarile, la care 20 de tineri entuziasti si pasionati de mediu au incercat sa raspunda saptamina trecuta, alaturi de trainerii lor in cadrul unei scoli de vara, ce a avut loc la Coltesti, in judetul Alba.
Studenti de la stiinta mediului, masteranzi, manageri sau consultanti de mediu, antreprenori, profesori, ONG-isti, juristi si chiar jurnalisti au incercat sa gaseasca, impreuna cu specialistii, modalitati concrete prin care o companie poate sa fie responsabila atit din punct de vedere economic, cit si din punct de vedere social si de mediu.

Scoala de vara despre cum sa traiesti durabil

Scoala de vara intitulata „Intreprinderea cu adevarat responsabila” a fost organizata de Centrul Regional de Formare-Evaluare-Atestare Antreprenoriala si Profesionala FORMATEST din Cluj-Napoca in cadrul proiectului Traineast. Proiectul este realizat prin programul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovatie si a avut drept scop pregatirea participantilor si familiariazarea lor cu un concept ca si „responsabilitate sociala corporatista” (CSR).

Pornind de la studii de caz si vizite in teren, tinerii au invatat cum sa faca diferenta intre companiile care se folosesc de campanii de PR pentru a parea responsabile si cele care intr-adevar sint preocupate sa reduca impactul pe care il au asupra mediului.

Zece activitati ce influenteaza mediul

Una dintre cele mai mari provocari pentru participanti a fost intocmirea unei liste care sa contina zece activitati ce influenteaza mediul inconjurator, plus modalitatile prin care acestea pot fi corectate si prevenite.
Fie ca nu separa mereu gunoiul sau arunca teancuri de hirtie, ce ar putea fi reciclate, fie ca prefera, din comoditate, sa mearga cu masina, in loc de bicicleta, cei 20 de tineri si-au luat angajamentul ca vor pune in aplicare, cind se intorc acasa, o serie de schimbari la nivel personal si la nivelul companiilor din care fac parte.

Vor fi monitorizati timp de un an

Timp de un an de zile, acestia vor fi monitorizati de expertii proiectului. „Speram ca peste 3 luni de zile sa incepem sa vedem primele schimbari pozitive in cadrul firmelor participante. Scoala de vara in sine a fost un real succes, nu doar la nivelul informatiilor prezentate, dar si la nivelul crearii unei comunitati a tinerilor antreprenori. Acestia vor continua sa comunice si sa se sustina intre ei pentru a implementa ideile din timpul trainingului, iar noi vom face, de asemenea, tot posibilul pentru a-i ajuta. Totodata, ne propunem in urmatoarele luni sa realizam o campanie de diseminare a materialelor de training folosite la scoala de vara in cadrul unor prezentari si seminarii in cat mai multe zone ale tarii”, a declarat managerul proiectului Traineast, Sorana Olaru-Zainescu.

Pe acelasi model, s-au desfasurat scoli de vara si in Ungaria, Bulgaria si Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *