Tinutul Secuiesc va fi inima verde a UE, spune presedintele CJ Harghita

  0
  447
  Tinutul Secuiesc tinde sa devina inima verde a UE
  Tinutul Secuiesc tinde sa devina inima verde a UE

  Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a argumentat, la receptia de deschidere a Biroului de reprezentanta a Tinutului Secuiesc, ca, prin dezvoltare, regiunea tinde sa devina inima verde a UE, obiectivul fiind de a ajunge una dintre primele zece destinatii turistice din Europa.
  Biroul de Reprezentanta al Tinutului Secuiesc in Bruxelles se deschide pe 1 iunie, avand sediul in Casa Regiunilor Maghiare, context in care, pe 31 mai, europarlamentarii UDMR Sogor Csaba, Tokes Laszlo si Winkler Gyula au organizat o receptie in cladirea Parlamentului European din Bruxelles. La evenimentul la care a participat si Tanczos Barna, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au luat cuvantul presedintii consiliilor judetene care au initiat deschiderea biroului: Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita si Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, potrivit unui comunicat de presa.

  „Cetatenii din Secuime – secui-maghiari, romani, romi – au votat in unanimitate aderarea tarii la Uniunea Europeana, si dupa 4 ani de la aderare se poate constata ca aceasta a adus mai multe avantaje, decat dezavantaje”, a declarat Borboly Csaba.

  Presedintele CJ Harghita a explicat care este obiectivul deschiderii reprezentantei. „Am dori sa amintim ca Bruxelles trebuie sa acorde o atentie Tinutului Secuiesc nu numai din punctul de vedere al rezolvarii problemelor comune, ci si datorita faptului ca peisajele din Tinutul Secuiesc, zonele impadurite, traditiile de utilizare ale terenurilor contribuie la indeplinirea obiectivelor de durabilitate ale Uniunii si la pastrarea biodiversitatii. Prin intermediul mijloacelor de dezvoltare economica si sociala durabila, Tinutul Secuiesc tinde sa devina inima verde a Uniunii Europene, totodata avem un potential turistic semnificativ prin care Tinutul Secuiesc, cu implementarea unor proiecte de dezvoltare, poate fi una dintre primele zece destinatii turistice din Europa. Lucram in acest sens, si consideram ca munca noastra poate fi de succes, daca in reprezentanta judetelor Harghita, Covasna si Mures, suntem prezenti la locul luarii deciziilor, aici in capitala Europei, in mod unitar ca Tinutul Secuiesc”, a argumentat Borboly.

  La randul sau, Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, a declarat ca se doreste crearea unei regiuni europene „progresive, dezvoltate si prospere”.

  „Acesta este motivul pentru care am venit in capitala Europei, sa ne prezentam si sa invitam lumea intreaga la noi. O conditie esentiala in acest sens este sa ne dezvoltam o imagine reala acasa si sa prezentam date reale lumii intregi. Aceasta este singura modalitate prin care anii care urmeaza pot fi ani de prosper si dezvoltare. Sarcina noastra este ca prin cresterea colaborarii intre locuitorii Tinutului Secuiesc si a competitivitatii regiunii sa consolidam pozitia pe care o avem la nivel international. Din punctul de vedere al comorilor naturale, al diversitatii etnice si culturale, precum si al patrimoniului construit, Tinutul Secuiesc este una dintre cele mai interesante regiuni ale Romaniei si Europei, regiune pe care trebuie s-o prezentam”, a precizat Tamas.

  Potrivit comunicatului, la eveniment au fost prezenti numeroase personalitati, printre care Milan Zver – europarlamentar din Slovenia, Hannu Takkula – europarlamentar din Finlanda, membru al fractiunii liberale a PE, Szajer Jozsef – vicepresedintele fractiunii Partidului Popular European, Surjan Laszlo, Bago Zoltan, Gal Kinga, Glattfelder Bela – reprezentantii maghiari ai Partidului Popular European.

  De asemenea, au mai fost prezenti Tabajdi Csaba, europarlamentar, Bundula Csaba si Ovary Gyula, viceprimarii sectorului VI din Budapesta VI, Csomos Miklos, primarul general adjunct din Budapesta. Din partea autoritatilor publice din zona Tinutului Secuiesc au fost prezenti Demeter Laszlo si Henning Laszlo, vicepresedintii Consiliului Judetean Covasna, Sofalvi Laszlo, vicepresedintele Consiliului Judetean Harghita, Birtalan Jozsef, administratorul public al judetului Harghita, Becze Istvan, consilier judetean din judetul Harghita, si Peter Ferenc – primarul localitatii Sovata, presedintele Consiliului Administrativ Tinutul Secuiesc.

  Initiativa deschiderii unui Birou a starnit controverse in Romania. Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat marti, la B1 Tv, ca lansarea unei reprezentante a „Tinutului Secuiesc” la Bruxelles este un demers care deranjeaza si la nivel bilateral, exprimandu-si increderea ca Budapesta va intelege „sensibilitatea” partii romane si nu va supralicita acest caz.

  Ministrul Teodor Baconschi a explicat, intr-o interventie la B1 TV, ca la Bruxelles se inregistreaza unitati teritorial-administrative existente si recunoscute ca atare.

  El a mentionat ca MAE l-a convocat marti pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, dupa ce s-a constatat ca demersul continua si mai ales ca „reprezententa Tinutului Secuiesc” se afla in Casa Regiunilor ungare.

  El a reamintit ca MAE a cerut ca niciun oficial ungar sa nu participe de evenimentul de inaugurare a Reprezentantei „Tintului Secuiesc” si a facut, de asemenea, referire la pozitia de delimitare exprimata de grupul PPE din Parlamentul European. „E un demers in care o denumire populara este in mod abuziv prezentata ca marca identitara a unei regiuni, or regiunea poate sa fie Harghita, Covasna, sau oricare alt judet din Romania”, a apreciat ministrul Teodor Baconschi. El a adaugat ca actiunile reprezentare, de lobby, de promovare a unor produse regionale sunt cat se poate de curente in UE si a asigurat ca partea romana nu se „scandalizeaza gratuit”.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.