Top motive pentru care investitorii Eldorado Gold ar trebui sa stea departe de Certej

Top motive pentru care investitorii Eldorado Gold ar trebui sa stea departe de Certej
Top motive pentru care investitorii Eldorado Gold ar trebui sa stea departe de Certej

Mining Watch Romania impreuna cu alte 22 ONG-uri nationale si internationale, are placerea de a da anunta lansarea raportului Anticiparea Surprizei – Evaluarea Riscurilor: Ghidul Investitorilor pentru proiectul minier propus la Certej de catre compania Eldorado Gold) (TSX:ELD). Documentul expune o serie de riscuri asociate proiectului aurifer de la Certej si evidentiaza fapte mai putin evidente sau cunoscute dar care ar putea afecta capacitatea ELD de a se dezvolta.

Eldorado Gold (ELD), o companie canadiana de aur low cost, intentioneaza sa deschida in Romania prima mina de tip cariera deschisa pe baza de cianuri din Romania. Depozitul de la Certej este detinut de Deva Gold SA, un joint-venture intre Eldorado Gold (80%) si compania de stat Minvest Deva (~20%). Propunerea se confrunta cu o opozitie puternica, atat nationala cat si internationala.

Existenta acestei opozitii a cauzat deja multiple modificari ale proiectului minier Certej al Eldorado, acest lucru reflectandu-se in cresterea costurilor de capital initiale. Costurile de capital si de productie prognozate, publicate de catre Eldorado, sunt bazate pe proiectii foarte optimiste si neverificate in ceea ce priveste costurile si preturile. Soliditatea financiara cosmetizata a Eldorado a fost pusa sub semnul intrebarii de catre analisti, care recent au retrogradat Eldorado Gold de la “cumparare si pastrare” (Buy and Hold due) din pricina “costurilor mai mari decat era de asteptat”.

“Proiectul Eldorado pentru Certej a intrat in deplina atentie a ONG-urilor de mediu din zona. Un numar tot mai mare de cetateni romani cer transparenta in procesul de autorizare, spre deosebire de procedurile anterioare obscure”, spune Ionut Apostol de la Greenpeace Romania

Incercarile conducerii Eldorado de a impiedica procedurile legale din Romania au fost observate de catre organizatiile vigilente ale cetatenilor, care au alertat publicul si autoritatile nationale de supraveghere. In consecinta, orice incercare ulterioara de a profita de oficialii locali servili si lipsiti de scrupule va duce la intensificarea prejiudiciului de imagine la care Eldorado este expus in acest moment si va creste considerabil riscul de litigii. Acordul de mediu al ELD este deja atacat in instanta printr-o actiune comuna a organizatiilor societatii civile active pe teme similare, ca cea a proiectului minier de la Rosia Montana (TSX:GBU).

Cea mai relevanta si de succes miscare sociala din Romania ultimilor 25 de ani a fost declansata de opozitia fata de un proiect minier de exploatare a aurului – Rosia Montana. Asa cum a fost si cazul Rosiei Montane, si cu Certej devine evident ca daca propunerea este mai putin transparenta si mai corupta, este mai riscanta.

“Eldorado a obtinut autorizatii a caror legalitate este verificata de instante[1] sau a fost deja dovedita ca ilegala[2]. Marja de profit a proiectului de la Certej nu ii permite companiei Eldorado sa se angajeze in campanii media si de advocacy, sau in dispute juridice, asa cum a fost cazul companiei Gabriel Resources. Si chiar daca s-ar fi angajat, avand in vedere situatia mentionata, cel mai bine ar fi ca investitorii sa se retraga cat pierderile sunt inca relativ mici.” adauga Roxana Pencea de la Mining Watch Romania

Conform Stefaniei Simion, coordonator al actiunilor juridice pentru Campania Salvati Rosia Montana: “Eldorado promoveaza un proiect low-cost intr-o tara care s-a confruntat cu doua accidente miniere devastatoare, pe baza de cianuri. Vom lua toate masurile necesare pentru a ne asigura ca niciun detaliu nu ramane neverificat si ca orice mica neregula va fi semnalata atat publicului cat si autoritatilor.”

Eldorado Gold, la fel ca si Gabriel Resources acum mai bine de zece ani, tinde sa minimizeze si sa interpreteze riscurile importante ale minei de la Certej, expunand astfel investitorii la incertitudini si risc. Certej, ca si Rosia Montana, nu este un activ “de calitate”, asa cum il prezinta conducerea, din motive tehnice, financiare, sociale si legale prezentate in raport. Pretul mic al aurului face marja de profit a proiectului foarte precara, mai ales pentru ca managementul nu a recunoscut ca, fara “licenta sociala”, exista un foarte mare risc politic asociat. “Actionarii trebuie sa fie sceptici in fata conducerii unei companii care este dispusa sa se expuna la astfel de riscuri fara sa le prezinte si sa le discute.” spune Jamie Kneen de la Mining Watch Canada.

“Romania nu va accepta mine obscure, care au costuri sociale, economice si de mediu semnificative, impuse pentru beneficiul unor oficiali corupti si conducerea inselatoare a companiei. Investitorii ar trebui sa ia in calcul Rosia Montana pentru a evalua in mod real riscurile si costurile proiectului minier Certej,” a declarat Stephanie Roth, voluntar al Campaniei Salvati Rosia Montana.

[1] actiunea judecatoreasca este inregistrata cu numarul 4024/117/2014 la Tribunalul Cluj

[2] Certej: Confirmarea oficiala a ilegalitatii autorizatiei de construire, 19 ianuarie 2015 http://miningwatch.ro/stiri/certej-confirmare-oficiala-a-ilegalitatii-autorizatiei-de-construire/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *