Tot mai putine pasari in gradinile orasenilor

0
323

Numarul pasarilor de gradina care pot fi admirate in Marea Britanie a cunoscut un declin semnificativ in ultimii patru ani, ca urmare a iernilor tot mai calduroase, arata un studiu al cercetatorilor britanici, citat de „The Independent”. Studiul trece in revista declaratiile a 400.000 de persoane, care au petrecut o ora numarand pasarile din gradinile proprii sau din parcurile locale.

Concluzia arata ca, desi numarul catorva specii este in crestere, pentru majoritatea pasarilor din Marea Britanie s-a constatat o scadere de aproximativ 20 de procente. Potrivit aceluiasi raport, numarul vrabiilor a scazut, in ultimii 30 de ani, cu 64%, iar cel al graurilor, cu 77%.

Pe de alta parte, numarul porumbeilor de padure si al porumbitelor colorate a crescut semnificativ in ultimii ani. De asemenea, britanicii au putut vedea in gradini sau in parcuri tot mai multi cintezoi, in ultimii cinci ani, in timp ce numarul caneparilor s-a dublat de anul trecut si pana acum.

Tot in crestere s-a situat si numarul scatiilor, cu aproape doua treimi mai mult. Cercetatorii britanici afirma insa ca prezenta acestor pasari in numar mai mare decat cel obisnuit in gradinile si parcurile din Regatul Unit a fost determinata de lipsa hranei cu care s-au confruntat aceste pasari in Scandinavia, din cauza exceselor.

O alta tara unde numarul pasarilor salbatice este scazut e China, care isi revine greu dupa trista experienta de la sfarsitul secolului XX, cand miliarde de pasari au fost obligate sa zboare pana la epuizare, din ordinul autoritatilor.

Indicatia se baza pe un calcul „istet” de economisire a orezului, prin uciderea pasarilor care-l consumau direct in camp. De mai bine de 20 de ani, China importa pasari, dar – deocamdata – in orasele chineze rareori se aude un ciripit.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.