Impreuna, impotriva incalzirii globale

0
417

Nicolas Sarkozy si regina Marii Britanii au pus bazele unei noi aliante franco-britanice.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, primit miercuri cu mare pompa la palatul Windsor, la invitatia reginei Elisabeta a Marii Britanii, s-a intalnit ieri cu mai multi oameni politici britanici. Motivul negocierilor la nivel inalt a fost dorinta Frantei de a se inrola, alaturi de Anglia, in lupta impotriva incalzirii globale si de a cauta, impreuna, solutii menite sa scoata economia mondiala din impas.

„Am venit sa propun poporului britanic o noua etapa in relatiile de prietenie deja existente intre popoarele noastre”, a spus Sarkozy in discursul tinut in fata parlamentului britanic.

„Aceasta noua prietenie franco-bri-tanica trebuie sa aiba la baza actiuni comune de salvgardare a pacii, de stabilitate economica si, nu in ultimul rand, actiuni comune pentru combaterea efectelor catastrofale, provocate de schimbarile climatice”, a continuat liderul Frantei.

Aflat in fata celui mai inalt for britanic, Sarkozy a facut apel la intelegere si cooperare intre cele doua state, evocand alianta antebelica, Antanta Cordiala, dintre Londra si Paris, semnata in 1904. „Unindu-ne fortele, vom putea contribui la o noua globalizare, mai libera, mai echitabila, mai responsabila si mai justa, deci mai multa intelegere si mai multa colaborare intre cele doua state ne indeamna mai mult decat spre o intelegere cordiala, ne indeamna spre prietenie!”, a insistat Sarkozy.

Regina a apreciat prietenia

Regina Angliei a apreciat discursul reprezentantului Frantei si a subliniat, in cadrul unui dineu oficial, ca saluta spiritul de „intelegere mutuala” care domneste intre cele doua tari.

„In calitate de vecini, mult mai apropiati decat niste simpli parteneri si, din ce in ce mai apropiati ca prieteni, natiunile noastre se bucura si sarbatoresc impreuna”, a spus regina, vadit impresionata de atitudinea mai mult decat prietenoasa pe care a afisat-o Sarkozy in timpul vizitei sale oficiale la Londra.

Franta va spijini sectorul nuclear britanic

Marea Britanie va colabora cu Franta si pentru construirea a patru noi centrale nucleare pe teritoriul britanic. Hotararea fusese luata in cadrul unei reuniuni a specialistilor in energie britanici, care a avut loc miercuri, tocmai in vederea sosirii presedintelui Frantei. Cei 150 de delegati la intrunire au recunoscut ca au nevoie de experienta francezilor, care isi genereaza 79% din necesarul de curent electric prin exploatarea energiei nucleare.

Presa britanica a precizat ca probabil concernul francez EDF va colabora la ridicarea a cel putin trei dintre cele patru centrale nucleare preconizate de britanici. „The Guardian” a dezvaluit ca acestea vor fi localizate la Sizewell (in Suffolk), Dungeness (in Kent) si Bradwell (in Essex).

Francezii s-au aratat deosebit de interesati de planurile vecinilor britanici si au precizat ca astfel de centrale sunt foarte eficiente in lupta impotriva incalzirii globale.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.