Traficul greu polueaza fonic Brasovul

Masuratorile sonometrice facute de Agentia pentru Protectia Mediului Brasov arata ca, in 2007, brasovenii care locuiesc pe arterele pe care circula masinile de mare tonaj, dar si cei care locuiesc in apropierea marilor intersectii sunt cei mai afectati de poluarea fonica.

Zeci de mii de brasoveni sunt supusi zilnic poluarii fonice produse in special de camioanele care tranziteaza orasul, arata studiile facute de specialistii de mediu.

Determinarile sonome-trice facute de repre-zen-tantii de la agentia de mediu arata ca anul trecut principalele artere rutiere din orasul Brasov, dar si din judet au fost foarte poluate din punct de vedere fonic. Brasovenii care locuiesc pe arterele tranzitate de masinile de mare tonaj, dar si cei care locuiesc in apropierea marilor intersectii sunt cei mai afectati de zgomot.

Decibelii depasesc limitele admise

Studiile arata ca larma generala e produsa in fiecare zi de cele cateva zeci de mii de autovehicule, ceea ce denota ca traficul auto a fost si ramane cauza principala. Astfel, nivelul echivalent de zgomot determinat de APM Brasov in principalele intersectii a depasit, in anumite perioade ale zilei, valoarea-limita admisa pentru fiecare tip de strada cu 61,7%. Valorile determinate de specialisti au fost cuprinse intre 67,7 si 79,1 decibeli, in timp ce limita admisa e de 55 de decibeli.

Valori mari ale nivelului de zgomot au fost inregistrate in intersectiile: strada Harmanului – Bdul Alexandru Vlahuta, Strada Lunga – Strada Stadionului, strada 13 Decembrie – strada Aurel Vlaicu, Strada Poienelor – Calea Bucuresti si Strada Castanilor – Bdul 15 Noiembrie, cunoscute pentru traficul aglomerat din fiecare zi. Totusi si pe arterele unde nu exista trafic greu este poluare fonica, insa intr-un procentaj mai mic.

Soseaua de centura ar reduce zgomotul

Reprezentantii APM Bra-sov considera ca nivelul de zgomot s-ar reduce daca traficul greu ar fi eliminat din oras. „In acest sens este necesara urgentarea lu-crarilor pentru finalizarea constructiei centurii ocolitoare a municipiului Brasov”, sustin reprezentantii agen-tiei de mediu, citati de cotidianul „Transilvania Express”.

Acestia sustin ca pentru reducerea zgomotului a fost deja facut un pas important prin avizarea favorabila, la sfarsitul anului trecut, a proiectului „Varianta de ocolire a Municipiului Brasov, faza 1, tronsonul DN 11 – DN 13”. Totodata, au fost efectuate determinari si in localitatile rurale, in puncte de pe DN 1 Brasov – Sibiu, DN 73 Brasov-Rasnov, respectiv E 60 Brasov-Targu Mures, valorile fiind mai ridicate doar in zonele intens circulate de autovehicule.

Centrul istoric, „intoxicat” de zgomot

In centrul istoric s-au constatat depasiri ale nivelului admis cu 58,3%, din cauza zgomotului produs de mijloacele de transport in comun, dar si a numarului mare de autoturisme care tranziteaza zona, valorile determinate situandu-se in intervalul 51,8-82,6 decibeli.

Valoarea cea mai mare a nivelului echivalent de zgomot in municipiul Brasov, 82,6 decibeli, a fost inre-gistrata la trecerea unei ambulante, in cursul lunii iunie pe strada Nicolae Iorga, unde limita admisa este de 65 dB, insa reprezentantii APM spun ca acesta a fost un caz izolat.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *