Transport in comun pe baterii la New York

  1
  471
  Parlamentul European a votat in favoarea noilor reglementari de reducere a emisiilor de CO2 pentru vehiculele noi vandute in UE

  Noile autobuze electrice din metropola aduc liniste si confort calatorilor, dar si in trafic. In prezent, circula doar trei vehicule de acest fel, insa autoritatile locale spun ca pana in 2010 vor mai fi achizitionate inca 87 de exemplare.transport in comun

  In traficul aglomerat, poluat si zgomotos din New York a fost introdusa o noua linie de autobuze pentru transport in comun, informeaza „The New York Times”. Vehiculele nu emit noxe si sunt extrem de silentioase pentru ca functio-neaza pe baza unei turbine electrice ce alimenteaza o baterie de litiu-ion. Adica, folosind acelasi principiu dupa care functioneaza si laptopurile.

  De fiecare data cand soferul franeaza, bateria se reincarca. Mai mult, autobuzele cu cate 37 de locuri sunt ecologice si in interior, fiind luminate de LED-uri eficiente din punct de vedere energetic.

  Daca in prezent functioneaza doar trei autobuze electrice, autoritatile locale spun ca in 2010 vor mai fi introduse inca 87 de exemplare, in valoare de peste 550.000 de dolari (peste 371.000 de euro) fiecare. Acestea vor fi produse in Noua Zeelanda.

  Ce zic calatorii

  „E o liniste ca-n mormant”, spune un reprezentant al Autoritatii pentru Transport Metropolitan, Doreen M. Frasca, dupa o luna in care a calatorit frecvent in noile mijloace de transport in comun.

  Atunci cand opresc sau cand isi inchid farurile, autobuzele electrice scot un sunet abia perceptibil, deoarece au la bord un aparat de aer conditionat care elimina zgomotul generat de motor.

  „Este cel mai performant mijloc de transport in care am calatorit vreodata. Imi da impresia ca plec sa vizitez alta tara, nu ca sunt intr-un New York zgomotos”, spune Malachai William, un student american. Alti calatori spun ca, desi calatoriile sunt silentioase, ar putea fi si mai fluente daca drumurile nu ar fi pline de hopuri.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.