Tranzactii ilegale pe plaja de la Sulina

SCANDALOS – Terenurile Rezervatiei Biosferei, vinate de interese politice
Incepind din 2001, malul Marii Negre, de la Sulina si pina la Navodari, a devenit teatru de operatiuni pentru diverse grupuri de politicieni si oameni de afaceri.

Intentiile de privatizare a plajelor si grindurilor de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au determinat un val de ilegalitati carora guvernarea PSD le-a dat, la plecare, forma legala. Au urmat apoi alte abuzuri si incalcari ale legilor dictate din curtea PNL, majoritatea nesolutionate inca in instanta. Astazi, teritorii importante din Grindul Chituc si Grindul Lupilor, plaja de la Gura Portitei si o mosie de 6.700 hectare la Sulina au ajuns, cu ajutorul primarilor din localitatile respective, din domeniul public de interes national in domeniul public de interes local, apoi privat, dupa care au fost vindute.
fArA avize. In a doua jumatate a lunii aprilie 2008, comisarii Garzii de Mediu au constatat ca pe plaja Sulina, intr-o zona cu statut juridic inca incert, se construieste o casa de vacanta fara autorizatie de mediu de la ARBDD. Actul de control precizeaza ca in apropierea pensiunii turistice Rustic se lucreaza la un complex de cladiri care apartine omului de afaceri Adrian Corneliu Tudose din Suceava, fara autorizatie de mediu. In schimb, autorizatia de constructie exista, semn ca Primaria Sulina a eliberat acest aviz fara ca dosarul de autorizare sa fie complet.

SAPTE ANI DE JAF. Primul experiment funciar a fost in 2001, la Gura Portitei. Firma Piscicola Tour Jurilovca a obtinut, cu concursul Agentiei Domeniilor Statului, 4 ha de teren pe care l-a transformat ulterior in baza turistica. Trei ani mai tirziu, aceeasi „reteta” de privatizare se aplica la Grindul Chituc. Primaria Sacele (judetul Constanta) a solicitat ADS 300 hectare de teren din Grind pentru improprietarirea localnicilor. Prefectul de atunci, Gheorghe Martin (PSD), a semnat imediat titlurile de proprietate, fara nici o retinere. In cursul anului 2006 au urmat alte inginerii, dupa acelasi scenariu, din Grindul Chituc s-au mai pierdut 2.300 hectare, iar din Grindul Lupilor, alte 400. Singurul care s-a impotrivit vehement acestui jaf a fost ex-guvernatorul Virgil Munteanu, inlaturat ulterior de la conducerea Rezervatiei tocmai pentru ca nu a girat aceste abuzuri. A facut-o insa Guvernul Nastase in 2004, cind a emis HG 2159, prin care s-a inventat si o mosie a orasului Sulina, de 6.700 hectare, teren luat insa abuziv de la ARBDD. Cu acest cadou in brate, primarul Aurel Dimitriu, fost PSD, apoi PD, iar acum PD-L, a trecut imediat la fapte si a rezolvat citeva probleme urgente. Adica, a „rezolvat” niste oameni de afaceri, niste politicieni si niste functionari din institutiile tulcene.

ANCHETE. In cursul anului 2004, Sulina a promovat un proiect pentru realizarea statiunii turistice Europa. Conform documentelor, o parte din plaja Sulina, respectiv 40 de hectare, urma sa fie transformata in statiune turistica de lux. Virgil Munteanu s-a opus categoric acestui proiect, refuzind sa emita autorizatie de mediu. Mai mult decit atit, fostul guvernator a sesizat imediat PNA, solicitind o ancheta. Desi s-au ridicat tot felul de documente de la Primaria Sulina, iar secretarul Alina Picu si primarul Aurel Dimitriu au fost pusi sub urmarire penala pentru abuz in serviciu, dosarul s-a pierdut, evident, undeva pe drum. Traseismul politic l-a ajutat foarte mult pe primar. Guvernul Nastase i-a dat o mosie cu care a legalizat toate concesionarile facute ilegal pina in 2004, iar Alianta D.A. i-a oferit protectia PNL-ului, care are interese in zona Deltei si Sulina. Astazi, Aurel Dimitriu candideaza pentru un nou mandat, evident, din partea PD-L.

INTABULARI IMPOSIBILE. Institutul National Delta Dunarii a facut un studiu cadastral prin care desfiinteaza, practic, o parte din mosia facuta cadou Consiliului Local Sulina de Guvernul Nastase si demonstreaza astfel ca acea HG 2159 a fost data ca sa rezolve repede niste ilegalitati. Din acest motiv, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara nu va opera nici un fel de modificare in registrele cadastrale pina nu va exista un proces-verbal de delimitare semnat intre Primaria Sulina si ARBDD. Actualul guvernator, Paul Cononov, a declarat ca Primaria Sulina a blocat intabularea unei parti din plaja Sulina, pentru ca este domeniu public de interes national cu statut de arie ecologica protejata. „Iar OCPI a refuzat sa intabuleze 26 si, respectiv, 18 hectare din plaja revendicata de Consiliul Local Sulina. Este vorba chiar despre terenul pe care a fost proiectata statiunea turistica Europa, pentru care ARBDD nu a dat autorizatie de mediu”, a mai precizat guvernatorul.

PRIMARUL „ENERGY HOLDING”. Toate concesionarile facute de Consiliul Local Sulina, vinzarea unor terenuri din domeniul privat al localitatii, inchirierea cladirilor si terenurilor ar fi trebuit sa aduca, teoretic, o oarecare bunastare orasului pe parcursul celor doua mandate ale primarului Dimitriu. La Sulina insa, nu s-a intimplat mare lucru in ultimii ani. S-a asfaltat o strada, au aparut niste circiumi si sint citeva pensiuni care deservesc timid sectorul turistic. In rest, nimic! Cu toate astea, primarul Dimitriu mai vrea un mandat. Poate si pentru ca simte din nou umarul Energy Holding alaturi, dupa ce, in campania electorala din 2004, firma baiatului destept Nicolae Bogdan Buzaianu l-a finantat cu citeva miliarde de lei. Adica un autoturism, o salupa de agrement si aparatura IT pentru Primarie, la care adaugam bunuri electronice si electrocasnice pentru populatie. Replica lui Dimitriu a fost pe masura. Imediat dupa cistigarea alegerilor, Primaria a organizat licitatii pentru vinzari si concesionari de terenuri. Energy Holding a achizitionat astfel terenul aferent Hotelului Faru (cladire care are alt proprietar), 400 mp de teren in centrul orasului, unde se afla fostul cinematograf, 500 mp pe Strada a II-a, citeva mii de mp in zona plajei. Evident, sumele care au intrat in bugetul Primariei pentru aceste tranzactii sint jenante.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *