In perioada 24 decembrie-2 ianuarie, Patriarhia Romana invita credinciosii sa intampine aceste zile de bucurie duhovniceasca in lacasurile crestine.
Renumite pentru harul de a reda sanatatea si buna sporire, manastirile de pe teritoriul tarii noastre sunt repere in drumul spre Dumnezeu al credinciosilor. Cei care iubesc natura, datinile si obiceiurile pastrate din strabuni pot participa la pelerinajele ce se organizeaza spre inima Olteniei si prin cetatile medievale din Ardeal.
Pentru sarbatoarea Nas-te-rii Domnului, nu intamplator a fost aleasa Manastirea Polovragi. Acest asezamant este asezat intr-un peisaj pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor, in apropiere de cheile Oltului, intr-o livada bogata in pomi fructiferi si castani comestibili. Climatul bland aminteste de clima manastirilor Tismana si Bistrita.
Manastirea Curtea de Arges a fost construita de domnitorul Neagoe Basarab, intre anii 1512 si 1517
Manastirea Curtea de Arges a fost construita …
Cercetari istorice recente amintesc vechimea Ma-nastirii Polovragi, ctitorita in jurul anului 1505, de Radul si Patru, fiii lui Danciul Zamona, pomeniti intr-un hrisov din 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar. Abia dupa un secol, in anul 1645, se pomeneste ca satul Polovragi devine proprietatea logofatului Danciu Paraianul, fiul lui Hamza.
Este meritul lui ca a zidit pe platoul Polovragilor un lacas de cult pentru reculegere sufleteasca si odihna, dar si de refugiu si adapost in situatii critice. Prima atestare documentara a sfantului lacas apare intr-un hrisov emis de Matei Basarab, la 6 iulie 1648.
Altarul Manastirii Polovragi a fost pictat de un mester medieval, cunoscut doar sub numele de Constantin
Altarul Manastirii Polovragi a fost pictat de un …
Brancoveanu rascumpara Manastirea Polovragi
Domnitorul confirma numele satului cu cel daruit de ctitor. Sfantul lacas a fost rascumparat de domnitorul Constantin Brancoveanu de la al doilea ctitor al sau, care-l inchinase Sfantului Mormant si-l transformase in metoc al Manastirii Hurez. Domnitorul a avut grija sa-l zugraveasca, apoi sa adauge un pridvor in stil brancovenesc, sa construiasca unele chilii, clopotnita si sa-l inconjoare cu un zid de cetate. Biserica Manastirii Polovragi a fost inaltata in stil bizantin.
Merita admirata catapeteasma, realizata din lemn de tei, o reala capodopera, amintind de vechea sculp-tu-ra romaneasca, cu orna-mentatie cu impletituri flora-le. Pictura bisericii seama-na cu cea de la Hurez, dar este opera comuna a unor pictori vestiti si are caracteristici proprii, cu valoare de prototip.
Semnificativa este, in exterior, arcada pridvorului, pe care este zugravita icoana „Acoperamantul Maicii Domnului”, care a fost zugravita in anul 1713 de renumitul zugrav al epocii, Constantin. In interior, pictura este pastrata intacta, fiind considerata una dintre cele mai reusite din Romania, ca valoare artistica.
O biblioteca de 3.000 de volume
Biserica Manastirii Polovragi are in jurul sau numeroase chilii, lasand impresia unei cetati de aparare. La intrare, deasupra portii masive, domina clopotnita. Asemenea marilor lacasuri ortodoxe, si Manasirea Polovragi are o biserica, o bolnita, unde credinciosii se roaga pentru implinirea dorintelor, datand din anul 1713. Documentele vremii ates-ta aici o puternica miscare culturala.
Dovada sunt cele peste 3.000 de volume scrise in limbile romana, slavona si greaca. Dintre acestea, amintim mai multe manuscrise de muzica bisericeasca, dar si carti foarte rare. La loc de cinste se gaseste o colectie de icoane realizate pe lemn si sticla (mai mult de 650 de exemplare), care dateaza din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.
Casa lui Brancusi si operele de la Tg. Jiu
Pelerinii pot vizita Casa Memoriala Hobita, a lui Brancusi. Vor fi admirate lucrarile care l-au facut celebru pe artist in lumea intreaga: Masa tacerii, Poarta sarutului, Coloana infinitului, Aleea scaunelor, Calea eroilor si Biserica Sf. Apostoli, componenta re-ligioasa a intregului ansamblu. Ghidul patriarhiei le va explica pelerinilor semnificatia pe care a dat-o sculptorul fiecarei lucrari.
Aleea scaunelor, de exemplu, reprezinta domeniul celor care participa fara sa se implice, asteptand finalul, prevazatori. De fapt, acestia sunt reprezentantii ordinii impuse. Calea eroilor se refera de fapt la sufletele eroilor, adica la drumul parcurs de ei de-a lungul vietii.
Coloana sau Columna, asa cum o numea sculptorul, reprezinta testamentul spiritual al artistului, axa care parca vrea sa sprijine in vesnicie bolta cerului de pamant.
Fireste, pelerinii vor afla multe amanunte despre reusitele, framantarile marelui artist si gandurile maestrului, aproape de sfarsitul vietii, cand era batran si suferind. „Nu mai sunt al lumii acesteia, sunt departe de mine insumi, desprins de propriul meu trup. Ma aflu printre lucrurile esentiale”, spunea el in ultimele zile ale vietii. De la Targu Jiu se pleaca spre Bucuresti.
Pelerinajele la care sunt chemati crestinii in perioada vacantei de iarna
24-27 decembrie
Plecarea din Bucuresti, spre Manastirea Govora-Manastirea Dintr-un Lemn (unde exista icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului)-Manastirea Surpatele (ctitorie a sotiei Sf. Constantin Brancoveanu)-Manastirea Hurezi (ctitorie a Sf. Constantin Brancoveanu)-Manastirea Polovragi – cazare si masa la pensiune, pe cheile Oltetului, la poalele muntilor, intr-un peisaj de vis. Traseu spre Manastirea Tismana, participare la Sf. Liturghie de hram (Sfantul Nicodim de la Tismana-Hobita), Casa Memoriala a lui Brancusi- Targu Jiu, Poarta sarutului, Masa tacerii, Aleea scaunelor, Coloana infinitului, Calea eroilor – Polovragi – cazare si masa la pensiune. Pret :650 lei
Manastirea Prislop a fost fondata in secolul XIII, cand primii sihastri si-au ridicat aici colibe din lemn
Manastirea Prislop a fost fondata in secolul …
30 decembrie-2 ianuarie
Se pleaca din Bucuresti spre Manastirea Sinaia si mormantul lui Tache Ionescu, apoi se viziteaza Castelul Peles. La Brasov – Biserica Neagra si Piata Sfatului, Biserica Sf. Nicolae din Schei si mormantul lui Nicolae Titulescu; apoi la Sighisoara, Cetatea medievala „Turnul cu ceas” si Scara acoperita – Tg. Mures (cazare) si masa la hotel. La Targu Mures, se viziteaza Manastirea Recea, la Aiud Cetatea Medievala, apoi Manastirea Ramet si, la final, Manastirea Sf. Ioan Botezatorul si Alba Iulia, unde are loc masa festiva de Anul Nou. Apoi se pleaca spre Orastie, Hunedoara, Castelul Corvinestilor, Hateg – Manastirea Prislop si mormantul parintelui Arsenie Boca, Sibiu – Catedrala Mitropolitana, si apoi intoarcerea spre Bucuresti, cu trecere pe la Schitul Cornetul, Manastirea Cozia si Manastirea Ostrov. Pret: 850 lei
De Anul Nou, in vizita in Ardeal
Pelerinajul de Anul Nou prin cetatile medievale din Ardeal e punctat de popasuri de neuitat, repere pentru viata spirituala a celor care pasesc pe aceste meleaguri impodobite de datini si obiceiuri din vremuri imemoriale. Din variatul program nu lipseste popasul duhovnicesc de la Manastirea Prislop. Pentru ca un drum in Tara Hategului este un drum sau o coborare in istorie.
Sf. Nicodim, reorganizatorul si indrumatorul monahismului din tara noastra, a ctitorit Manasirea Prislop la 13 km de Hateg, dupa ce inaltase alte oaze de lumina pentru ortodoxie: manastirile Vodita, Topolnita, Visina si Tismana, precum si Vratna sau Manastirita din Serbia.
Lacas de rezistenta pentru ortodoxie
Sf. Nicodim a copiat la Prislop Tetraevangheliarul slavon pe pergament, frumos impodobit cu frontispicii si miniaturi, lucrare impresionanta care se pastreaza la Muzeul de Arta si Istorie Nationala din Capitala. La sfarsitul lucrarii, Sf. Nicodim a inserat o insemnare cu privire la data si locul in care a fost scrisa: „Aceasta sfanta Evanghelie s-au scris de popa Nicodim, in anul al saselea al prigonirii in Tara Ungureasca, in anul de la facerea lumii 6913/1405”, care nu putea fi decat Manastirea Prislop la acea vreme, pentru ca Sf. Nicodim era in relatii bune cu regele Ungariei, Sigismund. Timp de 150 de ani, manastirea si-a continuat lucrarea ei misionara, pentru intarirea vietii duhovnicesti. O dovada clara in acest sens este interventia Domnitei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Voda Basarab din Bucuresti, refugiata in Ardeal dupa moartea tatalui ei.
O icoana facatoare de minuni
Auzind despre izvorul cu puteri vindecatoare situat langa manastire, Domnita a venit sa vada sfantul lacas, a baut din apa miraculoasa si s-a vindecat de boala care-i intrista tineretea.
Dupa aceasta minune, Domnita Zamfira a contribuit la infrumusetarea bisericii cu o fresca noua, a daruit o icoana a Maicii Domnului, facatoare de minuni, care a fost mutata la Blaj, in anul 1762, dupa ce biserica a fost incendiata din ordinul generalului Buccow, guvernatorul Transilvaniei. Miraculoasa icoana a fost restituita abia in 1913, cu prilejul altei restaurari.
Au urmat decenii de restriste pentru sfantul lacas. La 25 noiembrie 1948, mitropolitul de atunci al Ardealului, Nicolae Balan, l-a adus pentru restaurarea manastirii, aflata in stare de degradare, pe ieromonahul Arsenie Boca, cel care a „readus la viata” Manastirea Sambata de Sus, care a trecut prin aceeasi drama.
Devenit staret al acestui lacas, parintele Arsenie, licentiat in teologie la Sibiu si absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, s-a ocupat de restaurarea manastirii si infrumusetarea zonei. Despre alte momente de restriste si inflorire a vietii monahale vor afla cei care se roaga aici la inceput de an.
Sursa: Adevarul