Combustibilul produce mai putina caldura, dar nu polueaza si este foarte ieftin. Primarul localitatii Vlasi-nesti, judetul Botosani, a decis sa adopte modelul german al incal-zirii imo-bilelor de stat cu brichete din paie.
In acest fel vor fi incalzite scolile din comuna si primaria. Tanar si cu viziuni europene, pri-marul Ionel Oniciuc a achizitionat 12 tone de brichete de paie amestecate cu rumegus si coji de seminte.
Tona de brichete a costat 250 de lei si comuna poate incalzi acum fara probleme o scoala cu 10 clase chiar toata iarna, daca temperaturile nu vor fi mult prea scazute. „Brichetele sunt eficiente si in sobe de teracota, dar si in centrale. Se aprind repede si dau caldura puternica. E drept ca mai arunc o bucata de lemn in soba, ca sa se mentina jarul mai mult. In rest, sunt eficiente si ieftine. Paie se gasesc la noi pe tot drumul. Initiativa sa fie!”, spune fochistul.
UE incurajeaza astfel de initiative
Reducerea emisiilor poluante este unul dintre obiectivele principale ale politicii internationale privind protectia mediului. Uniunea Europeana insista ca Romania sa se alinieze la aceste obiective si sa gaseasca solutii pentru utilizarea resurselor regenerabile pentru producerea energiei. O solutie ar fi biomasa si, de curand, in tara noastra au aparut brichetele de paie, o investitie agreata si incurajata de UE, care a alocat fonduri nerambursabile importante pentru producerea acestui tip de combustibil.
Transformarea paielor in brichete, prin presarea paielor tocate marunt si amestecate cu rumegus ori coji de seminte, este o solutie avantajoasa. Asta, pentru ca o bricheta de paie, facuta 100% din paie de cereale, are o putere calorica de 4,07 kW pe kilogram, adica jumatate din puterea calorica a petrolului.
Avantajele sunt colosale daca tinem cont de cheltuieli, care scad la 60% in raport cu produsele petroliere si cu 40% fata de pretul energiei electrice. Brichetele de paie nu sunt poluante, spre deosebire de produsele petroliere, de exemplu. In plus, cenusa rezultata din arderea brichetelor de paie poate fi folosita cu succes ca ingrasamant pentru recolta viitoare.
Satenii sunt uimiti
„Cred ca am facut o afacere buna. E drept ca diferenta de pret nu e prea mare fata de o tona de lemne, cu doar 100 de lei mai putin, dar tot am facut economie. Nu mai platesc oameni sa despice lemne, sa le care si sa le depoziteze. In plus, tinem padurea in picioare, ca avem nevoie de oxigen, si reducem drastic poluarea”, spune primarul (foto).
Cu doua brichete de paie aruncate in soba, elevii Scolii normale din satul Miron Costin nu mai stiu de frig in clasa, iar soba dogoreste. Ideea ecologica a primarului a fost privita initial cu suspiciune de sateni. Nea Vasile, fochistul scolii, isi aminteste: „Eram copil cand bunica punea pe foc paie. Se aprindeau repede, caldura dogorea cateva minute, dar nu se pastra prea mult in camera. Minunile astea chiar dau caldura. Ce inseamna si tehnologia asta!”
Brichetele pot fi produse local
Cum graul, orzul si ovazul sunt plante de baza cultivate in judetul Botosani, primarul comunei Vlasinesti se gandeste sa mearga mai departe si sa produca la nivelul comunei acest combustibil natural.
„Paie avem, slava Domnului! Europenii abia ne asteapta sa venim cu o idee buna si ecologica. Voi propune consiliului local intocmirea unui proiect pentru achizitionarea utilajelor necesare, ca sa fabricam singuri brichetele de paie, daca tot avem materie prima… Sunt sigur ca acesta este viitorul incazirii centralizate si individuale: incalzirea ecologica, cu miros de fan, ieftina si avantajoasa.”
Sursa: Adevarul