Turcia vrea sa cumpere energie electrica din Romania

Turcia vrea sa cumpere energie electrica din Romania
Turcia vrea sa cumpere energie electrica din Romania

Ministrii energiei din Romania si Turcia au pus bazele cooperarii pentru realizarea unui cablu submarin prin care tara noastra sa vanda energie electrica Turciei.

Ministrul energiei si resurselor naturale din Turcia, Taner Yildiz, afirma ca in discutie este deocamdata modul de transport, inclusiv printr-o linie de inalta tensiune care sa traverseze Bulgaria.

Dupa ce a semnat un memorandum la Bucuresti, ministrul turc a fost vineri la Sofia pentru a discuta varianta transportului pe cale aeriana.

Prin acordul semnat joi, ministrii energiei din Romania si Turcia au pus bazele cooperarii pentru realizarea unui cablu submarin prin care tara noastra sa vanda energie electrica Turciei.

Ministrul Constantin Nita subliniaza ca acesta nu este singurul proiect bilateral in domeniu si ca ar putea fi luata in calcul si constructia unei cai aeriene de transport.

„A fost abordat si proiectul de realizare a unei linii aeriene care sa cuprinda Romania, Bulgaria, Turcia. Daca ambele proiecte sunt fezabile, atunci le vom face pe amandoua” a declarat Constantin Nita.

Proiectul cablului submarin Romania-Turcia aproape ca ar dubla capacitatea tarii noastre de a exporta energie, afirma Constantin Nita.

„Realizarea acestui obiectiv permite Romaniei sa exporte 800 MW energie, ceea ce este un lucru extrem de important intr-o perioada in care noi putem sa producem mult mai multa energie, pe care din pacate nu putem sa o dam datorita lipsei de interconectari” a explicat ministrul roman al energiei.

Romania are o capacitate de export de 20 de ori mai mica decat cea de productie

Romania ar putea produce de trei ori mai multa energie decat consuma, insa lipsa interconectarilor reduce capacitatea de export, spune analistul pietei de energie, Gabriela Moroianu.

„In prezent, in Romania se consuma in jur de 8.000-8.500 MwH. De altfel, e iarna si se consuma mai mult. In mod normal se consuma in jur de 6.500, in conditiile in care posibilitatea de a produce energie este undeva in jur de 20.000 MwH.

„Deocamdata insa nu putem exporta decat in jur de 1.000 MwH, ceea ce se si intampla in prezent” a spus Gabriela Moroianu.

Romania exporta energie in Moldova, Ungaria, Ucraina si Serbia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *