Turism printre crocodili

Va invitam intr-o incursiune la Croc City Farm din Johannesburg, unde se comercializeaza carnea temutului animal. Crocodilii botezati cu numele tarilor eliminate de la Mondial au fost sacrificati. Un crocodil inoata cu aproape 50 de km la ora, in timp ce americanul Michael Phelps, cel mai rapid inotator din lume, „abia” prinde 8 km la ora.printre crocodili

Se spune ca nu ai fost cu adevarat in Africa de Sud daca nu ai vazut leii, crocodilii si daca nu ai fost furat. Cum de ultima experienta am fost ferit, am ales sa o bifez pe a doua. Croc City Farm din Johannesburg, mai precis putin in afara orasului, in provincia Gauteng, e una dintre principalele atractii ale turistilor veniti pentru Campionatul Mondial. Intrarea e 55 de rand, adica 22 de lei. In pretul asta intra si un ghid. Pare destul de energic.

„Va raspund din start fara sa ma intrebati, pentru ca asta a fost intrebarea care mi-a fost pusa cel mai des. Da, acesti crocodili pot manca un om. Desi nu inteleg de ce sunteti asa interesati daca ati incapea in falcile unui monstru”, spune el, in timp ce arata niste crocodili ce se balacesc lenes in apa.

„Nu va luati dupa aparente, sunt printre cei mai rapizi inotatori din lume”. „Mai rapizi decat Phelps?”, intreaba cineva. Ranjeste si raspunde: „Mai rapizi chiar decat Phelps urmarit de crocodili”. Incerc sa-mi imaginez scena, dar ghidul -nu-mi lasa timp, pentru ca s-a pus pe turuit.

„Muschii maxilarului nu sunt foarte puternici, dar compenseaza prin forta muscaturii, de 25 de ori mai puternica decat a omului. Coltii lor sunt ca niste dinti de excavator”. Priviri mirate in grup, dar nu tine nimeni sa se convinga.

„Un crocodil poate manca practic orice. De la insecte la hipopotami sau girafe, de la broaste-testoase la babuini si chiar lei si de la tabla la roti de masina si telefoane mobile. Sunt printre cele mai vechi specii din lume, au reusit sa reziste de peste 200 de milioane de ani, supravietuind chiar dinozaurilor, pentru ca pot sta un an fara sa manance nimic si sase luni fara apa”, ne mai povesteste fascinat ghidul.

Turul se incheie cu prezentarea celor mai mari reptile din parc. „Acestea au 40 de ani si 4 metri lungime. Dar crocodilii nu se opresc din crestere, ajung pana la 100 de ani si 6-7 metri lungime”, incheie ghidul.

Au botezat crocodilii cu numele tarilor de la CM

Pentru a da o nota de culoare fermei crocodililor, gazdele au botezat 32 de animale cu numele echipelor participante la CM. Crocodilii alesi au fost pusi intr-un tarc special, iar dupa eliminarea formatiilor pe care le reprezentau sunt mutati de acolo. „Ii omoram si ii bagam la consum”, a spus unul dintre fermieri.

Carnati si chebap de crocodil

Dupa ce ai terminat de ascultat povestile infioratoare cu oameni mestecati de crocodili, ii poti razbuna in aceeasi maniera pe semenii tai, un pic civilizat, totusi. Rolurile se inverseaza, iar acum ai tu ocazia sa mananci un crocodil.

Ai de ales intre carnati de crocodil, frigarui, chebap sau file, pentru un gratar delicios. Carnea rosie, fara grasimi, dar bogata in proteine, e considerata o alternativa la cea de vita, doar gustul difera: e mai dulce. Crocodilul se serveste cu mango, ghimbir si lamaie.

Sapunul-minune

Unul dintre cele mai cautate produse de la Croc City Farm este sapunul din ulei de crocodil. „Primim comenzi de peste tot. Trimitem sapunuri la mii de kilometri, si in America, si in Europa”, ne spune unul dintre vanzatori.

Motivul pentru care acest sapun e atat de cerut e faptul ca e considerat cel mai bun distrugator de bacterii. Pe langa asta, ajuta la vindecarea mai multor boli de piele, e bun la arsuri si acnee si previne infectiile. Pretul unui sapun din ulei de crocodil e de 25 de rand, adica in jur de 10 lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *