In prima faza au fost amplasate 11 puncte de colectare pentru plastic si metal, sticla si hartie-carton. Acordul dintre Primarie, SC Salubriserv SA si societatea Eco Rom Ambalaje SA prevede amplasarea punctelor in 2 etape, intreaga actiune urmand a fi incheiata la inceputul lui 2011.
Targumuresenii vor putea in sfarsit sa-si arunce gunoaiele intr-o maniera europeana, respectand normele ecologice impuse de UE. Primaria a inceput amplasarea containerelor pentru colectarea selectiva a deseurilor (sticla, plastic, hartie n.r.) in toate cartierele din oras. In urma cu doua luni autoritatile locale au fost amendate cu 10.000 de lei de Garda de Mediu pentru colectarea neselectiva a deseurilor. Programul Operational Sectorial de Mediu include si orasul nostru in ceea ce priveste obtinerea de fonduri europene pentru reducerea decalajului existent intre Uniunea Europeana si Romania cu privire la infrastructura de mediu atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. Judetele Giurgiu, Vrancea, Bistrita-Nasaud, Arad, Sibiu si Mures vor primi in total 150 de milioane de euro pentru implementarea sistemelor eco de colectare a deseurilor. Acordul dintre Primarie, operatorul de salubritate SC Salubriserv SA si societatea Eco Rom Ambalaje SA prevede amplasarea punctelor in 2 etape, intreaga actiune urmand a fi incheiata la inceputul lui 2011, cu un total de 25 de puncte de colectare selectiva a deseurilor menajere. „Salut decizia Primariei Targu-Mures de a intra in normalitate in ceea ce priveste colectarea deseurilor. Aceasta masura este binevenita, chiar daca s-a concretizat cu intarzaiere”, a declarat Laszlo Borbely, Ministrul Mediului si Padurilor.
Colectare eco in cartiere
In prima faza au fost amplasate 11 puncte de colectare pe cele trei fluxuri (plastic si metal, sticla si hartie-carton n.r.) in zonele cu circulatie mare din Targu-Mures, urmand ca celelalte 14 puncte sa fie amenajate in lunile urmatoare, astfel incat la inceputul anului viitor toti locuitorii orasului sa aiba acces la serviciile de colectare. Pubelele eco sunt usor de recunoscut, avand o forma ovala si fiind foarte voluminoase, colorate distinct, in functie de categorie de gunoaie careia i se adreseaza: cele galbene sunt destinate deseurilor din plastic si metal, cele verzi, pentru sticla, iar cele albastre vor deservi deseurile din hartie si carton.
Ce reprezinta colectarea selectiva?
Colectarea selectiva a deseurilor este solutia la indemana tuturor si presupune depozitarea deseurilor in locuri special amenajate in vederea reciclarii. Institutiile publice, asociatiile, fundatiile si persoanele fizice sunt obligate sa colecteze deseurile in containere diferite, inscriptionate corespunzator si amplasate in locuri accesibile.
Sursa: Adevarul