Turneu european de promovare a initiativei ecologiste din Romania

Turneu european de promovare a initiativei ecologiste din Romania

S-a gatat si primul turneu european de promovare a initiativei ecologiste din Romania. Felicia Filip, Floarea Ca-lota, Andrei Paunescu, Lavinia San-dru si regizorul Cornel Diaconu au dus Manifestul pentru Sanatatea Pamantului in Germania, Italia, Belgia si Austria. In Viena, ne-am intalnit si cu presedintele Partidului Ecologist – Gunther Wachtl, care a fost cuce-rit de initiativa noastra si de va-lorile romanesti. „Noi cantam, nu poluam!”, i-a spus Lavinia ecologistului austriac. Acesta a ras cu pofta, dupa care ne-a felicitat pentru modul in care am ales sa manifestam pentru sanatatea Pa-mantului. Muzica poate curata si vindeca orice suflet, iar un suflet curat nu poate polua!

„A meritat sa facem acest turneu in memoria poetului Adrian Paunescu! – declara Lavinia, cu ecologica res-ponsabilitate. Am reusit sa le ara-tam europenilor ca noi, romanii, nu suntem hoti, cersetori, mincinosi, oameni care nu ar merita sa faca parte din cercul select al Uniunii Europene. Am aratat ca avem valori, ca suntem res-ponsabili, ca putem fi civilizati etc. Ma-nifestul se va scrie din toate me-sa-jele pe care ni le-au transmis eu-ro-pe-nii. E posibil ca acesta sa devina, intr-o buna zi, baza unui document ce se va transforma intr-o lege europeana.” „Niciodata nu e tarziu sa stii sa fii om. Nu poti sa cresti un parau, dar poti sa sadesti un pom”; „Multi uita ca verde nu e doar o culoare prefera-ta a modei contemporane. Verde e via-t-a. Viata e tot…”; „Suntem nu nu-mai ce lasam in urma noastra, dar si ceea ce visam sa devenim. Gandul co-boara si ia forma de lucru sau fap-ta”; „Eco este EROS-ul si EPOS-ul in Eco-urile Ego-ului Pa-man-tului.” Aceste mesaje se vor re-gasi, alaturi de multe altele, in primul Ma-nifest pentru Sanatatea Pamantului.

„Este un inceput bun! – spune Fe-licia Filip. Aceasta initiativa trebuie sa aiba viata foarte lunga, pentru a se vedea rezultatele. Lumea a fost atenta la mesajul nostru, iar acum vom urmari efectele manifestului, dupa care efectele efectelor manifestului. Cred ca cel mai bine un mesaj se poate transmite prin muzica, prin aceasta constructie armonioasa… Astfel reusim sa deschidem ochii sufletului… Trebuie sa fim mai atenti, orice pas pe care il facem poate insemna distrugerea echilibrului nostru, al naturii.” „Ne mor parinti de cancer si ne mor/ Copii si frati, si cunoscuti, si rude/ Nimic n-amana ora mortii lor,/ Urechea cerului nu-i mai aude.// Am merita si noi sa mai traim./ Dati banii nostri pentru sanatate,/ Ca astazi am ajuns sa ne mandrim/ Cu boala noastra, prima intre toate.// Vrem viata pentru cei ce i-am nascut./ Vrem viata pentru noi, aflati in viata,/ Ca moartea chiar in noi lucreaza mut/ Acum, cand noi vorbim despre viata.// Vrem sa traim! Putem sa dam si spert/ Pentru macar un an de sanatate./ Opriti, va imploram, acest comert/ De moarte si de tot ce nu se poate.”

Am ales patru strofe din poezia lui Adrian Paunescu, care a si dat numele turneului european. Paunescu si-a dorit foarte mult sa ia parte la acest proiect. Fiul lui, Andrei, a participat la manifest, sensibilizand mii de romani si alti europeni cu poeziile „Repetabila povara” si „Ruga pentru parinti”, pe care le-a interpretat in stilul sau muzical. Tatal lui l-a ascultat prin urechea cerului si i-a dat pu-tere sa continue lupta.

„E nevoie sa fim cu totii constienti ca generatia noastra, consumerista, trebuie sa fie de zece ori mai responsabila decat generatiile anterioare – spune Lavinia Sandru. In acest moment trecem intr-o alta era, care poate sa ne aduca sfarsitul sau care poate sa ne propulseze. Suntem intr-un moment de cotitura, asa cum a fost pe vremea Iluminismului. Schimbarile sunt mult mai importante decat ne dam noi seama.”

Ce ramane in urma turneului, in urma noastra, a celor care am colindat Europa cu un manifest sanatos? „O Romanie mai buna” – mi-a raspuns dintr-o suflare Lavinia. „Fetita mea, Sara, care are 4 ani, a fost intrebata la gradinita ce e mama si ce e tata. A stiut sa raspunda imediat ca tata este primar, dar la mine a stat putin, s-a gandit si a spus: -Mama este Romania!-”

Sa nu uitam sa multumim
Acest turneu a existat datorita unei echipe formate din „nebuni fru-mosi”, coordonata de un regizor si mai „nebun, si mai frumos” – Cornel Diaconu. Merita po-me-niti: Lucian Gavrilescu (zis nea
Gatsby), Razvan Popa si Mihai Apo–lozan (doi colegi de camera care rad molipsitor doar in tandem), Vi-centiu Popa (zis Vice), Corina Dra-gulinescu (insarcinata si la pro-priu, nu doar la figurat cu tot fe-lul de treburi ecologiste), Gina Stefan (cap limpede si econom al echipei) si Cora, un Doberman cu pasaport, care ne-a pazit de toate relele. Asociatia Pro Familia si Ini-tiativa 2003 le multumesc celor care au sprijinit aceasta initiativa, in primul rand partenerilor: Asociatia Romanima din Nurnberg, Aso-ciatia Romanilor din Italia ARI – Roma, Asociatia Culturala Daciada – Carrara, Arthis – La Masion Culturelle Belgo-Rou-maine, Asociatia Agero-Stuttgart, Asociatia Culturala A.I. Cuza – Heidelberg, Asociatia Culturala Unirea din Wiener Neustadt. Me-rita mul-tu-miri si Marcel, GPS-ul care ne-a adus la destina-tie, indiferent de cate ori a fost nevoie de reconfigurarea traseului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *