Proiecte de peste 13 mld euro, aprobate de Ministerul Mediului

Proiecte de peste 13 mld euro, aprobate de Ministerul Mediului

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat joi ca pana in prezent au fost aprobate 160 de proiecte in valoare totala de 13,82 miliarde lei, cu finantare prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, din care valoarea eligibila este de 10,51 miliarde lei, informeaza NewsIn.

Din acestea, 29 de proiecte sunt majore, iar 131, nemajore.

De asemenea, au fost incheiate 142 de contracte de finantare, in valoare totala de 13,36 miliarde lei, din care valoarea eligibila este de 10,14 miliarde lei (din acestea, 28 de proiecte majore si 114 – nemajore), potrivit bilantului Ministerului Mediului si Padurilor pentru anul 2010, prezent joi in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, Autoritatea de Management pentru POS Mediu a primit si certificat 184 de cereri de rambursare, in valoare de 268,66 milioane lei.

Platile efectuate catre beneficiari de Autoritatea de Management se ridica la 1,123 miliarde lei.

La momentul preluarii mandatului, prin POS Mediu au fost aprobate 64 de proiecte in valoare totala de 5,79 miliarde lei si fusesra incheiate 42 de contracte in valoare de 5,77 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Mediului si Padurilor (MMP).

„In acest an, aproape la toate capitolele s-a inregistrat cel putin o dublare a rezultatelor fata de intreaga perioada intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2009. Astfel, numarul proiectelor aproape s-a triplat, ajungand de la 64 la 160.

Numarul contractelor de finantare este mai mult decat triplu, ajungand de la 42 la 142.

La fel, in privinta absorbtiei reale, a crescut numarul cererilor de rambursare de la 49 la 184, iar valoarea acestora a crescut de la 60,14 milioane lei la 268,66 milioane lei”, potrivit datelor MMP.

Reprezentantii ministerului spun ca au fost luate mai multe masuri pentru a accelera ritmul POS Mediu.

Astfel, a fost modificata legislatia in domeniul finantelor publice, fiind reglementata posibilitatea platii avansului in procent de pana la 30% din valoarea contractului, care se poate justifica pana la plata finala.

O alta masura este faptul ca a fost modificata legislatia in domeniul achizitiilor publice, pentru a rezolva problema contestatarilor de profesie.

Astfel, firmele care contesta trebuie sa depuna o garantie de 2% din valoarea contractului, bani pe care ii va pierde daca nu ii este admisa contestatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *