UE a adoptat primul instrument juridic pentru integrarea economica si sociala a romilor

UE a adoptat primul instrument juridic pentru integrarea economica si sociala a romilor
UE a adoptat primul instrument juridic pentru integrarea economica si sociala a romilor

Toate cele 28 de state membre UE s-au angajat luni sa puna in aplicare un set de masuri propuse de Comisia Europeana pentru a intensifica integrarea economica si sociala a romilor, adoptand in unanimitate in cadrul Consiliului de ministri primul instrument adoptat vreodata de UE in domeniu, care prevede actiuni specifice pentru a reduce decalajele dintre romi si restul populatiei, scrie agerpres.ro.

„Instrumentele principale de integrare a romilor se afla acum in mainile statelor membre si este important ca vorbele sa fie transpuse in fapte. Nu vom ezita sa le reamintim tarilor UE angajamentele asumate si ne vom asigura ca le vor respecta”, a declarat comisarul european pentru justitie, Viviane Reding.

La randul sau, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, a apreciat ca adoptarea recomandarii demonstreaza in mod clar angajamentul comun al statelor membre de a imbunatati conditiile de trai ale populatiei de etnie roma din intreaga Europa.

„Este necesar ca statele membre sa aloce fonduri europene substantiale in perioada 2014-2020, precum si fonduri nationale, pentru a ajuta comunitatile rome sa isi valorifice pe deplin potentialul si, de asemenea, sa demonstreze vointa politica la toate nivelurile pentru a asigura cheltuirea judicioasa a fondurilor”, a mai spus Andor.

Documentul recomanda statelor membre sa ia masuri specifice pentru a reduce decalajele dintre romi si restul populatiei, consolidand cadrul UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor convenit in 2011 de toate statele membre. De asemenea, in recomandare se solicita statelor membre sa aloce pentru integrarea romilor nu numai fonduri ale UE, ci si fonduri nationale si din sectorul privat.

Totodata, fondurile structurale ale UE, in special Fondul Social European (FSE), vor ramane o parghie financiara importanta pentru sprijinirea integrarii romilor, iar pentru perioada financiara urmatoare, CE a propus ca integrarea comunitatilor marginalizate sa devina o prioritate specifica de investitii. Pentru a asigura disponibilitatea resurselor financiare corespunzatoare, statele membre trebuie sa aloce integrarii sociale cel putin 20% din creditele care le sunt alocate de la FSE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *