UE cere SUA angajamente climatice mai ambitioase si reglementari mai stricte privind bonusurile

Liderii Uniunii Europene au sporit joi presiunile exercitate asupra Statelor Unite, pentru a obtine la urmatorul summit G20 angajamente mai ambitioase privind clima, precum si reglementari mondiale mai stricte care sa limiteze bonusurile bancare, relateaza AFP.schimbari climatice

„In aceasta seara, bula bonusurilor s-a spart”, a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE, dupa o reuniune cu omologii sai europeni la Bruxelles, pentru a pregati summitul G20 de la Pittsburgh, din 24 si 25 septembrie.

Textul final cere in mod clar posibilitatea unei anulari a bonusurilor „cand rezultatele bancii au o evolutie negativa”. Presedintele francez Nicolas Sarkozy, care militeaza de mai multe saptamani pentru o plafonare a bonusurilor, a salutat faptul ca „a fost introdusa clar notiunea de bonus malus”.

Textul liderilor celor 27 de state membre UE preia esentialul unei propuneri a Frantei, Marii Britanii si Germaniei, formulata la inceputul lunii septembrie. Astfel, documentul cere ca tarile bogate si cele emergente prezente la summitul G20 sa ajunga la un acord asupra faptului ca „remunerarea variabila” acordata bancherilor sa fie limitata, fiind legata de „performanta pe termen lung” a bancilor. Tarile UE subliniaza in special necesitatea ca G20 sa stabileasca reguli cu caracter obligatoriu privind bonusurile, „sustinute de amenintarea cu sanctiuni la nivel national”.

Insa, sefii de stat si de guvern nu au putut ajunge la un acord pentru a cere clar o plafonare a bonusurilor cu o limita absoluta, asa cum voia Franta, din cauza opozitiei britanice. Totusi, ei au apreciat ca aceasta posibilitate trebuie studiata. „Britanicii au probleme cu acest aspect, la fel ca si americanii, deci am ajuns la un acord asupra acestei formule, care nu inseamna nimic, ca vom studia problema”, a spus, cu regret, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. „Dar eu sunt convins ca va veni momentul cand britanicii si americanii ni se vor alatura pe aceasta pozitie”, a adaugat el.

Administratia americana este foarte reticenta in adoptarea unor astfel de reguli cu caracter obligatoriu. Presedintele american Barack Obama a declarat saptamana aceasta ca se opune unor astfel de limitari individuale a bonusurilor, care contravine, din punctul sau de vedere, principiului economiei libere in Statele Unite.

Europenii au discutat, de altfel, si despre ideea impunerii unei „taxe Tobin” pe tranzactiile financiare, relansata recent, dupa criza bancara. Dar au fost divizati si asupra acestui aspect. Germania, Austria si Franta au sustinut propunerea, in timp ce Marea Britanie si Luxemburgul au subliniat ca masura nu este practicabila decat daca va fi aplicata in toata lumea.

Europenii au sporit si presiunea asupra Statelor Unite pentru a face un efort mai mare in lupta impotriva incalzirii climatice, inainte de conferinta pentru clima ce va fi organizata la Copenhaga, la sfarsitul anului. Pana acum, Europa a fost dezamagita, in pofida sperantelor puse in administratia Obama. „Toate tarile care nu au facut inca acest lucru, ar trebui sa isi ia angajamente ambitioase pentru a-si reduce emisiile pe termen mediu”, subliniaza documentul final al summitului.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *