UE pregateste sanctiuni penale pentru pagubele grave aduse mediului

Comisia Juridica a Parlamentului European a avizat favorabil o directiva privind protectia mediului, care va introduce incalcarea flagranta a normelor de mediu direct in Codul Penal. Daca acest proiect va fi votat in plenul parlamentului, provocarea de pagube importante mediului va fi sanctionata penal in toate cele 27 de tari membre. Sanctiunile penale implica pedepse privative de libertate si cazier penal.

Raportorul european, Hartmut Nassauer, a precizat ca proiectul a trecut cu 15 voturi pentru, 11 impotriva si doua abtineri. Initiatorii spera ca legea va fi votata inca de la prima citire, intrucat parlamentarii de la Bruxelles sunt, in general, sensibili la problemele legate de mediu, asa cum a reiesit dintr-un sondaj dat publicitatii anul trecut, cand 72% dintre alesii europeni s-au declarat „ecologisti” sau „simpatizanti-ecologisti”.
Propunerea de directiva a fost elaborata in luna februarie 2007, de catre Comisia Europeana, care a cerut statelor membre sa garanteze ca legile care protejeaza mediul nu sunt tratate cu indiferenta si atrag sanctiuni severe, chiar penale, in cazurile grave.

Proiectul specifica infractiunile pasibile de pedeapsa cu inchisoarea. Intre acestea, cele mai grave sanctiuni se acorda celor care aduc pagube mediului prin emisii de radiatii, prin depozitarea de gunoi in locuri nepermise si prin depozitarea ilicita de materiale sau deseuri nucleare.

La insistenta deputatilor, intre infractiunile grave au fost incluse si capturarea animalelor salbatice, distrugerea sau comertul speciilor protejate ale florei, deteriorarea habitatelor sau siturilor protejate, precum si productia sau distributia substantelor ce reduc stratul de ozon al planetei.

Dupa ce va fi votata in plen, directiva va deveni obligatorie pentru toate cele 27 de tari membre.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *