Ultravioletele dubleaza numarul bolilor de piele

Melanomul malign ucide 1.200 de australieni pe an, iar americanii raporteaza un deces pe ora, in timp ce romanii ignora radiatiile solare. Neinformati, romanii nu se feresc de radiatiile ultraviolete, a caror putere energetica este favorizata de schimbarile climatice si de poluare.ultraviolete

Soarele arde din ce in ce mai rau, canicula incinge mai ales aglomerarile urbane, iar ultravioletele ne bombardeaza fara sa prindem de veste. Este de-ajuns sa asteptam tramvaiul in statie, fara sa ne adapostim la umbra, ca sa incasam o „portie” de ultraviolete, care, pentru unii dintre noi, poate fi fatala. Specialistii spun deja ca, in mijlocul verii, radiatiile ultraviolete depasesc, in Romania, nivelul admis.

Cauzele acestui fenomen sunt schimbarile climatice, subtierea stratului de ozon, poluarea si defrisarile. La mare, nivelul radiatiilor ultraviolete se dubleaza, pentru ca nisipul si apa reflecta puternic razele soarelui. Dar si la munte, in zonele neacoperite de paduri, pericolul este prezent, deoarece indicele de radiatie ultravioleta (UV) atinge valori extreme.

„Ultravioletele sunt radiatii de lungime de unda mica si foarte mica, produse de soare, ce au insa o putere energetica imensa. Sunt invizibile, subtiaza stratul de ozon, iar, in lipsa ozonului, pot sa patrunda si in scoarta terestra. Atunci cand depasesc valorile-limita, pot sa distruga tot ceea ce inseamna viata”, spune Dumitru Balta, meteorolog la Administratia Natio-nala de Meteorologie (ANM).

Invizibile si ucigase

Invizibile, dar ucigase, ultravioletele au creat, cu scurt timp in urma, o adevarata fobie in mass-media europene, masuratorile inregistrand valori alarmante in Austria, in Spania sau in Ungaria. La mijlocul lunii iunie, un „nor rosu” radioactiv a fost „acuzat” ca se plimba si pe deasupra Romaniei, iar meteorologii au fost certati ca nu informeaza populatia asupra valorilor crescute ale indicelui UV.

Dumitru Balta sustine ca acest „nor rosu” nu a fost decat o inventie a jurnalistilor, deoarece ultravioletele nu pot fi zarite cu ochiul liber. Insa, din 3 iulie, site-ul ANM, www.meteoromania.ro, publica zilnic valorile pe care le atinge indicele UV, care, de regula, sunt cuprinse intre 1 si 10+. „Cel mai periculos nivel este 10+. De la aceasta valoare, vegetatia se usuca, iar oamenii incep sa aiba probleme grave de sanatate”, mai spune Dumitru Balta.

„Indicele UV trebuie afisat in locurile publice”

Indicele UV este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului. Se calculeaza, pentru a ajuta populatia sa se protejeze de radiatiile ultraviolete, cu un aparat denumit actinometru. Calculul se face in functie de pozitia soarelui si de gradul de acoperire a cerului cu nori. La amiaza, cand soarele frige, ultravioletele sunt si ele mai puternice. Si nu intotdeauna norii ne apara de radiatii. Cei subtiri, translucizi, amplifica valorile radiatiilor, iar ca sa ne socotim oarecum la adapost, cerul trebuie sa fie acoperit cu o patura groasa de nori.

„Valorile atinse de radiatiile ultraviolete ar trebui afisate zilnic in locurile publice, sa le vada toata lumea, si prezentate in buletinele meteo din presa. Este foarte important ca oamenii sa fie avertizati si, astfel, sa se fereasca. Pe termen scurt, consecintele nu se vad, dar pe termen lung impactul puternic al razelor ultraviolete asupra organismului poate fi fatal”, spune Simona Oancea, specialist ANM, Departamentul de Date Satelitare.

Din cauza lipsei de informare, parintii isi trimit copii la strand atunci cand soarele arde cel mai tare, fara niciun fel de protectie. De multe ori, pustii se aleg cu arsuri, dau fuga la medic, se vindeca si se intorc din nou sub soarele fierbinte. Dar cu timpul, ingroasa cozile de la usa cabinetelor de dermatologie, iar diagnosticul pus de doctori suna, de multe ori, crunt: stari precanceroase ale pielii sau chiar cancer.

„In Romania nu exista un registru unic al cazurilor de cancer de piele, dar dermatologii se confrunta cu un numar mare de bolnavi.” Mihaela Leventer – medic dermatolog

Cum ne ferim de radiatiile UV

Specialistii spun ca, intre orele 11.00 si 16.00, cand indicele UV depaseste valoarea de 6, se inregistreaza cel mai mare risc. De aceea, trebuie sa nu mai umblam prin soare fara protectie, sa folosim la plaja cremele cu factor de protectie maxim si sa nu uitam acasa ochelarii de soare.

Ultravioletele trec si prin apa si patrund chiar si prin geamul autoturismelor sau al cladirilor, daca acestea nu au filtru de protectie. Daca totusi apar probleme, vizita la medic este obligatorie.

„Depistat in faza incipienta chiar si melanomul se poate vindeca, iar carcinoamele au un pronostic mai bun. Unele metode de tratament, terapia fotodinamica si metoda Mohs, sunt costisitoare si nu sunt acoperite de Casa de Asigurari. In Romania, se practica metode clasice, care nu pot da insa informatii despre extinderea tumorala”, sustine Mihaela Leventer.

Cei mai expusi, agricultorii si constructorii

Agricultorii si constructorii sunt cei mai expusi la radiatiile UV, iar grupa de varsta cea mai afectata este cea de peste 50 de ani. Studiile arata ca o arsura produsa in copilarie pana la varsta de 35 de ani creste riscul de cancer cu 75%.

Mihaela Leventer este medic primar dermatolog la o clinica din Capitala si spune ca „in ultimii ani, din cauza reducerii filtrului de ozon, nu mai avem patru anotimpuri, ci doua, ca in zonele subtropicale, iar gradul de risc pentru cancerul de piele a crescut considerabil, mai ales ca romanii au un apetit crescut pentru vacantele la soare”.

„Pe plan mondial, se considera ca din 1980 pana in prezent numarul formelor de cancer de piele s-a dublat. Temutul melanom malign omoara 1.200 de australieni pe an, iar americanii raporteaza un deces pe ora, asta dupa ce campaniile antiultraviolete au redus dramatic incidenta acestei afectiu-ni.

„In Romania, situatia nu este cunoscuta cu precizie, pentru ca nu exista un registru unic al acestor cazuri, dar toti dermatologii declara ca se confrunta cu un numar mare de forme de cancer cutanat”, mai spune Mihaela Leventer.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *