Un al doilea depozit ecologic zonal de gestionare a deseurilor ar putea fi deschis la Tulcea

Depozit de deseuri
Depozit de deseuri
Un al doilea depozit ecologic zonal de gestionare a deseurilor ar putea fi deschis la Tulcea

Un al doilea depozit ecologic zonal de gestionare a deseurilor ar putea fi deschis la Tulcea, in localitatea Mihai Bravu, investitie ce ar costa 26 de milioane de euro, din fonduri europene, si care ar fi administrata de Consiliul Judetean Tulcea. Aceasta chiar si in conditiile in care un astfel de depozit nu ar fi tocmai necesar, avand in vedere ca in urma cu patru ani o firma privata, Ecorec Bucuresti, a pus in functiune un astfel de depozit ce are o capacitate de stocare de 25 de ani. Investitia CJ Tulcea ar fi utila doar daca pretul pe care populatia il plateste ar fi mai mic decat cel actual.

In urma cu patru ani, adica in 2008, o firma privata, Ecorec, a solicitat si a obtinut toate autorizatiile pentru deschiderea unui depozit ecologic de deseuri in municipiul Tulcea. Mai mult, investitia a fost acceptata de Primaria Tulcea fara niciun fel de probleme, avand in vedere ca gestionarea deseurilor era un capitol sensibil al administratiei locale, care era fortata de actele normative aprobate de statul roman la solicitarea Uniunii Europene.

Ceva mai tarziu, in 2010, Ministerul Mediului a finalizat Planul National de Gestionare a Deseurilor, iar fiecare judet avea obligatia sa deschida un depozit zonal de deseuri, depozit ce ar urma sa functioneze pe o perioada de 25 de ani si sa deserveasca un anumit numar de locuitori. Se pare ca depozitul Ecorec indeplineste aceste conditii, fiind transformat fara prea mari probleme dintr-un depozit local, in unul zonal, adica al judetului, Planul impus de Guvern fiind astfel respectat.

„Ulterior inceperii tuturor documentatiilor de catre Ecorec pentru realizarea acestei investitii, a aparut Planul National de Gestionare a Deseurilor dar si Planurile Regionale si, odata cu ele, si denumirea de depozit zonal de deseuri. Ca sa se numeasca asa, trebuie sa aiba o anumita capacitate maxima si sa deserveasca un anumit numar de locuitori, pe o perioada de minim 25 de ani. Deci incadrarea in aceasta categorie de depozit zonal se facea in urma respectarii unor criterii. Cum Ecorec-ul si-a propus sa realizeze opt celule de colectare, ele indeplineau conditiile impuse de legislatia in vigoare si atunci acesta a fost desemnat depozit zonal al judetului Tulcea”, a declarat directorul Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea, Viorica Bisca.

Consiliul Judetean vrea o a doua groapa de gunoi, de stat

In aceeasi perioada, Consiliul Judetean Tulcea si-a propus sa deschida un al doilea depozit ecologic de deseuri, „de stat”, si nu privat asa cum este cel al Ecorec, aceasta chiar si in conditiile in care un singur astfel de depozit este suficient sa deserveasca populatia judetului Tulcea in urmatorii 25 de ani. De ce vrea Consiliul Judetean sa faca aceasta investitie, de 26 de milioane de euro? Ar fi trei motive: suma necesara constructiei este „pe gratis”, adica din Fondul de Mediu, pretul de achizitie al gunoiului ar urma sa fie mai mic decat cel practicat acum de Ecorec, iar costul transportului deseurilor din localitatile judetului ar fi mai mic, avand in vedere distanta mai mica pe care ar parcurge-o transportatorii.

Asa se face ca autoritatile judetului au incercat, si inca o mai fac, sa-l convinga pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ca nu este o idee deplasata ca judetul Tulcea sa aiba doua depozite zonale de deseuri, si nu unul singur, asa cum prevede Planul National de Gestionare a Deseurilor, dar si Planul Regional, documente aprobate de Guvern si care nu pot fi incalcate. Altfel spus, reprezentantii Consiliului Judetean au solicitat modificarea documentelor astfel incat judetul Tulcea sa devina o exceptie.

Ce spun autoritatile de mediu de la ARPM Galati

Potrivit Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Galati, Consiliul Judetean Tulcea a inregistrat la ARPM Galati in septembrie 2010 solicitarea privind obtinerea acordului de mediu pentru proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Tulcea”, solicitare care se pare ca a fost reinnoita la sfarsitul anului trecut.

„In memoriul de prezentare este prevazuta realizarea unui nou depozit in comuna Mihai Bravu. Avand in vedere faptul ca depozitul nu este prevazut in Planul Regional de Gestionare a Deseurilor, iar proiectul nu a luat in calcul ca in municipiul Tulcea se afla in functiune un depozit zonal de deseuri nepericuloase si periculoase stabile conform, in baza Autorizatiei Integrate de Mediu nr. 8/23.10.2008, al carui operator este S.C. Ecorec S.A. Bucuresti, ARPM Galati a notificat Ministerul Mediului si Padurilor cu privire la intentia CJ Tulcea de a realiza cel de-al doilea depozit in localitatea Mihai Bravu. Procedura de reglementare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Tulcea” nu poate fi derulata decat in conditiile modificarii PRGD. Pentru a stabili necesitatea realizarii a inca unui depozit la Tulcea trebuie revizuit PRGD, revizuire care se poate face numai in baza concluziilor Raportului de monitorizare (procedura demarata de ARPM Galati) si in baza justificarilor pe care trebuia sa le prezinte CJ Tulcea”, se precizeaza intr-o informare transmisa redactiei Obiectiv.

Cu alte cuvinte, se pare ca depozitul ecologic de la Mihai Bravu, judetul Tulcea, nu este tocmai o urgenta pentru institutiile de mediu, avand in vedere ca documentatia este de mai bine de doi ani in lucru. Pe de alta parte, se pare ca si Consiliul Judetean ar avea vina sa, pentru ca „nu a justificat” necesitatea infiintarii acestui nou depozit, de altfel nu neaparat necesar.

Cert este ca, potrivit aceleiasi surse, Ministerul Mediului si Padurilor a comunicat ca este de acord cu realizarea celui de-al doilea depozit, dar in conditiile respectarii prevederilor H.G. nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor si a revizuirii PRGD – Regiunea 2SE.

Ecorec este cat se poate de in regula

Desi Garda de Mediu Tulcea si Agentia de Protectie a Mediului au primit sesizari in legatura cu faptul ca Ecorec polueaza mediul, mai exact mirosul de la groapa de gunoi ar ajunge la blocurile situate cel mai aproape de aceasta locatie, autoritatile locale de mediu spun ca, in urma verificarilor, nu ar fi deloc probleme.

„In ceea ce priveste distanta fata de locuinte, Ecorec a avut obligatia sa realizeze un studiu, studiu care a luat in calcul distanta de la primul bloc sau prima locuinta pana la prima celula de deseuri, si nu de la poarta Ecorec-ului, iar distanta de la poarta pana la prima celula este de cateva sute de metri. Autorizatia de mediu este integrata, este data de Galati si a fost revizuita de curand. Daca Garda de Mediu constata ca de acolo zboara hartii sau miroase urat, poate sa impuna Ecorec-ului niste masuri, cu termene fixe de aplicare si abia in momentul in care aceste masuri nu se aplica se dau sanctiuni. Studiul realizat la deschiderea depozitului stabilea exact de unde au voie sa construiasca si le-a impus practic la ce distanta au voie sa inceapa construirea. Din cate stiu eu, Ecorec respecta toate conditiile impuse prin legislatie, exista statie de epurare pe aer, exista instalatie de biogaz si altele”, a declarat directorul Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea, Viorica Bisca.

Si ministrii gresesc uneori

Nu avem inca argumentele din partea Consiliului Judetean Tulcea privind necesitatea infiintarii unui nou depozit ecologic de deseuri. Cert este ca exact in iarna anului trecut, institutia a primit o bila neagra de la Ministrul Mediului, Borbely, acesta declarand ca CJ Tulcea nu prea ar fi in stare sa aduca aici fondurile europene.

In legatura cu aceste contestari, vicele Nicolae Chichi declara atunci ca: „Suntem intr-adevar intr-o intarziere, dar vina nu ne apartine noua, nici consultantului. Noi ne-am facut absolut toate documentele in ceea ce priveste sistemul integrat pentru gestionarea deseurilor in judetul Tulcea, in schimb modificarea Planului Regional privind Gestionarea Deseurilor este problema Ministerului Mediului. Am facut corespondenta acum o luna de zile cu Ministerul, iar ei urmeaza sa notifice Agentia Regionala pentru Protectia Mediului de la Galati. Aceasta este procedura. Din pacate, ei au intarziat sa o notifice ca sa modifice acest PRGD. Noi am solicitat printr-un memoriu la ministru, dar parerea mea este ca ministrul a uitat ce a promis cand a venit la Tulcea”, a declarat vicepresedintele Nicolae Chichi.

Daca depozitul ecologic de deseuri de la Mihai Bravu s-ar aproba, probabil ca Tulcea ar fi cel mai bine dotat judet din acest punct de vedere. Si poate ca investitiile liderilor locali ar trebui sa mearga catre producerea energiei termice prin arderea deseurilor, ceea ce ar fi cu adevarat un castig pentru locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *