Un ansamblu rezidential de lux ar putea aparea in zona Kiseleff, in locul spatiului verde si al monumentelor istorice

Un ansamblu rezidential de lux ar putea aparea in zona Kiseleff, in locul spatiului verde si al monumentelor istorice

Proiectul imobiliar presupune ridicarea unui complex rezidential de lux intr-o zona protejata de pe Soseaua Kiseleff. Construirea imobilelor ar pune in pericol monumentele istorice si ar sacrifica vegetatia.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca proiectul imobiliar din zona Kiseleff nu a primit nicio autorizatie de construire, ci doar un certificat de urbanism.

„Potrivit evidentelor Directiei Generale Dezvoltare Urbana – Directia Urbanism, pentru imobilul din sos. Kiseleff Pavel Dimitrievici nr.45 si 45A, sector 1, nu s-a solicitat si in consecinta Primaria Municipiului Bucuresti nu a emis pana in prezent nici-o autorizatie de construire/desfiintare pentru acest amplasament. Pentru acest imobil Primaria Municipiului Bucuresti a emis doua certificate de urbanism‟, se arata intr-un comunicat al Municipalitatii.

Proiectul prevede si construirea a doua pasaje subterane care ar face legatura intre complexul rezidential si strazile care il incadreaza. Toate aceste vor fi construite cu sacrificarea spatiului verde.

Cladiri interbelice, puse in umbra

In iulie 2012, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a eliberat un certificat de urbanism in vedrea construirii unui ansamblu rezidential intre Bulevardul Kiseleff si strada Clucerului. Initiatorul proiectului este firma SC Residence Kiseleff 45 SRL, al carei asociat unic este avocata Lucia Chereches.

Amplasamentul va avea locuinte cu preturi ridicate, datorita zonei care ofera un standard ridicat de locuire, atat prin arhitectura si spatii verzi, cat si prin pozitia buna, chiar intre Piata Victoriei si Arcul de Triumf. In prezent, in aria in care se doreste construirea ansamblului exista doua cladiri interbelice, cu valoare istorica si arhitecturala, si o portiune consistenta de spatiu verde. Cele doua imobile dispun si de cateva mici anexe si ii apartin Luciei Chereches.

Primaria Sectorului 1, la mana avocatei

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei „Salvati Bucurestiul‟ a explicat, pentru „Adevarul‟, de ce ar fi ilegala dezvoltarea acestui proiect. Initial, proprietara a solicitat Primariei Sectorului 1 o autorizatie de demolare a celor doua case, pentru a putea construi cinci cladiri de locuinte de lux.

Administratia locala nu i-a raspuns, insa, in termenul legal de 30 de zile, asa ca Lucia Chereches a dat primaria in judecata si a obtinut castig de cauza. Astfel, primaria a emis autorizatia de demolare, pentru ca, in caz contrar, ar fi platit cate 500 de lei pentru fiecare zi de intarziere. Dupa interventia Asociatiei „Salvati Bucurestiul‟ in instanta, avizul de demolare a fost suspendat. Cu toate acestea, proprietara nu a renuntat la initiativa si a propus doua variante ale proiectului imobiliar.

Proiectul presupune sacrificarea spatiului verde

Ambele variante sunt ilegale, sustine Nicusor Dan, din cauza faptului ca presupun sacrificarea spatiului verde dintr-o zona protejata. De asemenea, proiectul include si reorganizarea strazilor si a spatiilor pentru pietoni. Mai mult, doua pasaje subterane ar face legatura dintre ansamblul rezidential si strazile intre care este incadrat, respectiv, Bulevardul Kiseleff si strada Clucerului.

Reprezentantii PMB au confirmat, in iulie 2012, existenta celor doua variante ale proiectului care asteapta aprobarea Consiliului General. Acum, avizul a fost emis de catre Primaria Capitalei, urmand ca zonele verzi sa fie acoperite de beton.

Metrul patrat ajunge pana la 3.000 de euro

Pe de alta parte, expertii imobiliari considera ca zona Kiseleff este foarte buna pentru locuit si ca ar trebui valorificata. „Aria este cea mai buna din Bucuresti, drept urmare, acolo se practica cele mai mari preturi din tara‟, a mentionat expertul Mircea Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta. Tariful pentru un metru patrat variaza intre 1.500 si 3.000 de euro. „Mi se pare o initiativa foarte buna‟, a marturisit Uzunov, considerand ca zona Kiseleff ar trebui valorificata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *