O echipa de cercetatori de la una din cele mai importante universitati din Taiwan a conceput un aparat care detecteaza cutremurele cu 30 de secunde inainte ca acestea sa se produca. Potrivit cercetatorilor, aparatul va oferi suficent timp pentru ca autoritatile sa furnizeze avertizari.
predictia cutremurelor
Instrumentul de mici dimensiuni poate detecta seismele si poate determina magnitudinea acestora cu 30 de secunde inainte sa se produca. Potrivit cercetatorului Wu Yih-min, o jumatate de minut inseamna suficient timp pentru a trimite avertizari scolilor, cailor ferate, companiilor si centralelor nucleare.

Instrumentul conceput de oamenii de stiinta din Taiwan are o precizie mai mare decat cele folosite de americani. In plus, costurile reduse il fac sa fie si mai atractiv. Un astfel de instrument costa numai 302 dolari.

Echipa de cercetatori a lucrat cinci ani la conceperea detectorului de cutremure. Pentru crearea aparatului, cercetatorii au utilizat un cip care costa numai cativa dolari.

“Cu ajutorul aparatului, stim cu 30 de secunde inainte daca va fi un cutremur mare sau mic. Aparatul poate detecta magnitudinea si, implicit, poate anticipa pagubele”, a declarat Wu reporterilor Reuters.

Nu mai putin de 20 de cutremure mici au zguduit Taiwan-ul in ultimele doua saptamani. In mai 2008, un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade a provocat o adevarata tragedie in provincia Sichuan din sud-estul Chinei. 70.000 de oameni au murit si 10 milioane au ramas fara adapost.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here