Un avion fara pilot, propulsat de energie solara, stabileste un nou recordul mondial al duratei de zbor: peste 168 de ore

0
269

Un avion fara pilot si propulsat de energie solara a spulberat, in Arizona, recordul mondial de durata a zborului unui astfel de avion, rezistand in aer timp de sapte zile, a afirmat vineri grupul britanic QinetiQ, care a pus la punct prototipul, relateaza AFP.avion fara pilot

Zephyr, care o anvergura de 22,5 metri si o masa de 50 de kilograme , aflat in aer de 168 de ore, continua sa zboare vineri deasupra bazei de testare a armatei americane din Yuma (Arizona), si spera sa continue zborul inca o saptamana, potrivit unui comunicat al QinetiQ.

Precedentul record mondial, realizat de un Zephyr al QinetiQ, a fost stabilit in 2008, fiind de 82 de ore si 37 de minute. Recordul, realizat in absenta oficialilor Federatiei aeronautice internationale (FAI), nu a fost insa omologat.

FAI s-a deplasat de aceasta data la Yuma, recordul in curs putand fi recunoscut daca avionul nu se prabuseste.

Precedentul record oficial, de 30 de ore si 24 de minute, dateaza din 2001 si a fost stabilit de un avion fara pilot de supraveghere al armatei americane, Global Hawk.

Fabricat din fibra de carbon, Zephyr functioneaza gratie unor panouri fixate pe aripile sale, care capteaza energia solara in timpul zilei. Soarele incarca si bateriile care ii permit avionului sa isi continue zborul pe durata noptii.

Potrivit QinetiQ, Zephyr poate fi folosit pentru observarea pamantului sau ca releu de comunicare pentru operatiunile militare.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.