Un consilier general propune crearea unui parc de 100 de hectare in padurea Baneasa

Capitala ar putea avea un nou parc, de 100 de hectare, in interiorul padurii Baneasa, potrivit unui proiect initiat de consilierul general Valentin Mircea, proiect ce are ca scop cresterea suprafetei de zone verzi si protejarea padurii, afectata in ultimii ani de defrisari abuzive.
padurea baneasa
Potrivit initiatorului proiectului, finantarea lucrarilor la noul parc ar putea fi asigurata din fondurile pentru spatii verzi si parcuri din bugetul municipalitatii. „Parcul nu va fi facut imediat, integral, ci in timp, pentru a permite alocarea fondurilor. O estimare a bugetului necesar nu poate fi inca facuta, deoarece depinde de ce functionalitati vor fi alese si de cat spatiu va fi amenajat”, a explicat, pentru NewsIn, Valentin Mircea.

Proiectul parcului Baneasa presupune construirea acestuia in conditii ecologice, care sa respecte natura si sa incerce sa pastreze cat de mult din padurea existenta. Parcul Baneasa ar urma sa fie singurul parc natural din Bucuresti.

In faza elaborarii documentatiei de urbanism, se vor avea in vedere functionalitatile viitorului parc, astfel incat acesta sa ofere cat mai multe posibilitati de recreere si divertisment, avandu-se in vedere, in acelasi timp, pastrarea cadrului natural.

„Trebuie sa profitam de oportunitatile oferite de acel spatiu, de padure, deoarece peste cativa ani s-ar putea sa fie nevoie sa plantam copaci acolo daca vrem sa facem un parc. Numeroase orase din Europa au astfel de parcuri naturale. Crearea unui parc in interiorul unei paduri reprezinta o posibilitate de conservare a spatiului verde natural, in cazul extinderii limitelor oraselor”, a adaugat consilierul general.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbatere publica, timp de cateva luni, dupa care va fi inaintat spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Padurea Baneasa a intrat in patrimoniul Municipiului Bucuresti prin Legea pentru infrumusetarea imprejurimilor Capitalei adoptata in 1931, lege care prevede transferul cu titlu gratuit, catre Capitala, a unei suprafete de 100 de hectare din padure. Donatia facuta de statul roman prevedea, in mod expres, ca padurea sa fie amenajata ca parc, fara a se putea defrisa mai mult de 5% din suprafata acesteia, dar criza economica, al doilea Razboi Mondial si regimul comunist au impiedicat amenajarea parcului.

In 2004, printr-o hotarare de guvern, zona padurii Baneasa, aflata in proprietatea municipalitatii, a fost mutata in extravilanul Municipiului Bucuresti. Potrivit reglementarilor in vigoare, revenirea la intravilan a terenului respectiv se poate face doar in baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de CGMB. Astfel, este necesara elaborarea documentatiilor necesare de catre Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Municipiului Bucuresti, in cooperare cu Directia Eco Civica si de Protectia Mediului.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *