Un convoi care transporta uraniu, blocat de Greenpeace la est de Paris

  0
  302

  Greenpeace sustine ca o uzina europeana deverseaza deseuri nucleare in Rusia.transporta uraniu

  Cincisprezece militanti Greenpeace blocheaza in gara din Valenton (la est de Paris), o garnitura de tren care transporta uraniu saracit cu destinatia Rusia, solicitand un „moratoriu” asupra exportului de deseuri nucleare.

  Sositi catre ora locala 01.00 (02.00, ora Romaniei), militantii din cadrul organizatiei neguvernamentale ecologiste s-au legat cu lanturi de sinele caii ferate in spatele si in fata acestui lung convoi, plecat de la Uzina Areva din Pierrelatte (sud-est).

  Fortele de ordine au ajuns la fata locului catre ora locala 02.00 (03.00, ora Romaniei).

  „Speram (ca protestul sa dureze) aproximativ zece ore si sa intarziem la maximum convoiul”, a declarat Axel Renaudin, un purtator de cuvant al organizatiei, prezent la locul manifestatiei.

  Incarcatura, care se afla in proprietatea EDF si Areva, urmeaza sa fie directionata spre Montoir-de-Bretagne (centru-vest) pentru a fi incarcata la bordul cargoului rusesc Kapitan Kuroptev, cu destinatia Rusia, potrivit Greenpeace.

  Grupul nuclear francez Areva afirma ca uraniul saracit este exportat catre Rusia pentru tratare si reutilizare in centrale franceze, deoarece Franta nu dispune de capacitati necesare acestei tratari.

  Greenpeace contesta, insa, ca uraniul ar fi trimis pentru tratare si afirma ca este vorba despre „deseuri nucleare”. In opinia ONG-ului, Areva si uzina cu capital european Urenco au trimis in Rusia, in ultimii 15 ani, aproximativ 140.000 de tone de deseuri nucleare.

  „Solicitam un moratoriu asupra exportarii deseurilor nculeare”, a declarat Renaudin.

  Greenpeace a efectuat deja numeroase actiuni in forta impotriva acestui tip de garnituri de tren. La jumatatea lui februarie, militantii au blocat timp de zece ore un tren care transporta uraniu saracit, la Pierrelatte.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.