“Un copac. Arborele Vietii”, o expozitie despre stransa legatura a taranului roman cu natura si credinta

“Un copac. Arborele Vietii”, o expozitie despre strânsa legatura a taranului român cu natura si credinta
“Un copac. Arborele Vietii”, o expozitie despre stransa legatura a taranului roman cu natura si credinta
“Un copac. Arborele Vietii”, o expozitie despre stransa legatura a taranului roman cu natura si credinta

In pragul sarbatorilor de iarna, sectia de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” a deschis in acest sfarsit de saptamana o expozitie care aduna in ea obiecte din viata de zi cu zi a taranilor din satele bacauane, avand ca lait-motiv “Arborele Vietii”.

Soarte, stergare, ii, lazi de zestre, oale si oua rosii, toate au increstate, pictate, brodate ori tesute acest motiv ancestral ce face legatura intre credinta, cu al sau Pom al Vietii din Geneza, si traditia mai adanc ancorata in obisnuintele taranului roman.

“Pomul Vietii este cel care-l insotea pe om de la nastere pana la moarte, fiind prezent alaturi de acesta in toate momentele importante ale existentei sale – a subliniat in prezentarea sa, istoricul si criticul de arta Iulian Bucur, seful sectiei de Etnografie – si cand, in Ajunul Craciunului, veti impodobi bradul, sa va amintiti ca acesta este si el, intr-o forma mai moderna, tot un Pom al Vietii.”

In incheierea vernisajului a fost prezentat “Calendarul cu poze si bucate de prin sate adunate” pentru anul 2015, o lucrare realizata de catre muzeograful Ludmila Enescu, care aduna in paginile sale retete traditionale culese din satele bacauane “ornate” cu fotografii ce surprind momente din cotidianul rural.
“Intotdeauna m-a uimit cum putea taranul roman sa se descurce in conditii vitrege, reusind sa gateasca asemenea bunatati cu atat de putine resurse” a marturisit Mariana Popa, directorul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” facand referire la retetele culinare prezentate.

Si, ca o latura practica, invitatii au fost serviti cu “pupeze”, colacei din aluat realizati in forma de pasare, dupa o reteta culeasa din comuna Parincea. Expozitia va fi deschisa pentru vizitare pana pe data de 15 ianuarie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *