Greenpolis, pavilionul Bucurestiului la cea de-a 41-a editie a expozitiei mondiale, care va avea loc luna viitoare, in China, are forma unui mar verde, din care s-a taiat o felie.
Aproape 200 de tari si organizatii internationale vor participa la Expozitia Mondiala de 184 de zile care se va deschide oficial la Shanghai, in China, pe 1 mai 2010. Aceasta va fi cea de-a 41-a expozitie mondiala. Prima a avut loc in anul 1851, la Londra.
Buget de 27 de milioane de lei
Este de asteptat ca evenimentul din China sa aiba un puternic mesaj ecologist, fie si numai daca ne gandim la genericul expozitiei, „Better City, Better Life” (Un oras mai bun, o viata mai buna) si la cele cinci subteme: Amestecul multicultural in oras, Prosperitatea economiei urbane, Inovatia stiintei si tehnologiei in oras, Promovarea unor comunitati urbane armonioase si Interactiunea oras-sat.
Oficialii romani vad in acest eveniment, pentru care au alocat 27 de milioane de lei (aproximativ 6,5 milioane de euro, din care 2,5 milioane pentru construirea pavilionului romanesc si 1,1 milioane pentru tehnica audio-video asigurata de romanii de la Stage Expert), cel mai bun prilej de promovare a Romaniei in China, din 1990 incoace.
Sapte milioane de vizitatori
Pavilionul Romaniei, Greenopolis, se inscrie in aceasta linie: constructia, realizata in sase luni de o companie chineza (Shanghai Zhongyuan Construction Group), dupa un concept romanesc al firmei M&C Strategy Development SRL, reprezinta un mar verde din care s-a taiat o felie.
Comisarul roman pentru expozitii mondiale, Ferdinand Nagy, spune ca pavilionul romanesc, care are la dispozitie o suprafata de 2.000 de metri patrati, „este cotat in primele 10”.
Construirea a durat sase luni si a costat aproximativ 2,5 milioane de euro. Aflat in apropierea pavilioanelor Croatiei, Austriei, Olandei si Luxemburgului, „Marul” are pe dinauntru cinci niveluri.
Vizitatorii (organizatorii romani mizeaza pe sapte milioane de persoane, dintre care cel putin cinci milioane – chinezi) ar urma sa gaseasca aici sali de expozitii, panouri, ecrane multimedia, o sala de conferinte, o scena in jurul careia pot sta 2.500 de spectatori si, nu in ultimul rand, un restaurant cu specific romanesc.
Sarmalute in limba chineza
Mancarurile vor fi pregatite de patru bucatari romani selectati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar restaurantul va fi manageriat de o firma locala. Cu alte cuvinte, cei care vor ajunge sa ia masa in restaurantul din „Mar” vor manca bucate romanesti, dar vor fi serviti de personal chinez, care, teoretic, ar trebui sa invete sa pronunte cuvinte precum sarmalute, mamaliga, ciorba de burta sau mititei.
Felia de mar desprinsa din corpul central include si ea o sala multifunctionala, destinata forumurilor, conferintelor, proiectiilor si expozitiilor, o pajiste terasata si un spatiu de recreere si de interactiune.
Miza: pavilionul sa ramana in picioare
Romania isi propune, prin participarea la Expo2010, sa se faca remarcata in spatiul chinezesc pentru a mari exporturile (utilaje, vin etc.) si pentru a atrage turisti si investitii, in special in energie, IT si infrastructura – e remarcabil faptul ca pavilionul romanesc a fost construit de chinezi, de la zero, in doar sase luni.
In acest scop, prezenta la Expo2010 va fi insotita de o serie de forumuri economice (primul debuteaza pe 30 aprilie, in prezenta ministrului economiei, Adriean Videanu).
Pentru Bucuresti este important, de asemenea, ca pavilionul sa nu fie demolat dupa inchiderea expozitiei (31 octombrie 2010). Doar 47 de pavilioane sunt constructii proprii ale participantilor (20 dintre ele apartin europenilor). De exemplu, la precedenta expozitie mondiala, cea de la Aichi, din Japonia (2005), Romania a avut un pavilion amenajat intr-o structura deja existenta.
Daca aceasta cladire nu va fi demolata, atunci Romania va avea, in Shanghai, un sediu important al unui viitor centru de schimburi economice si culturale, intr-unul dintre cele mai interesante orase din lume din punct de vedere al afacerilor.
Zona Expozitiei urmeaza sa fie transformata intr-un centru financiar si rezidential.
EVENIMENTE
„Ziua Nationala” a Romaniei – 29 iulie
Fiecare tara participanta are dreptul la o „zi nationala” in cadrul Expozitiei mondiale. Ziua Romaniei va fi pe 29 iulie si se va termina cu un concert in sala din „Mar”, sustinut de Orchestra Nationala Radio, Corul de Copii Radio, Grigore Lese si Damian Draghici.
La eveniment va fi prezent si presedintele Traian Basescu. Romania va participa si la o serie de evenimente organizate de Uniunea Europeana: Parada Multiculturala Europeana (9 mai), Festivalul Cinematografic European, Teatrul de Papusi European etc.
Sursa: Evenimentul zilei