Un Nobel pentru salvatorii Planetei

Prestigiosi oameni de stiinta cer Comitetului Nobel sa introduca distinctii pentru cei care lupta in domeniul Mediului. Fostul vicepresedinte american Al Gore, care s-a remarcat pentru lupta impotriva schimbarilor climatice, a primit in 2007 Premiul Nobel pentru Pace.Al Gore

Zece oameni de stiinta si ingineri de renume au trimis o scrisoare Comitetului Nobel prin care au solicitat introducerea unor noi categorii in randul faimoaselor premii stiintifice.

Ei cer sa fie recompensate si cercetari aplicate, nu doar cele de baza, in domenii ca protectia mediului sau genetica.

„Comitetul Nobel ar putea ajunge sa ignore inovatiile din domeniul stiintelor mediului, al sanatatii publice sau al geneticii, in conditiile in care aceste cercetari nu se incadreaza exact in categoriile existente”, spune Tim Hunt, unul dintre membrii grupului si laureatul Nobel pentru medicina in 2001.

Michael Sohlman, directorul executiv al Comitetului Nobel, considera ca este inutila acordarea unor premii pentru mediu sau sanatate publica. „Savantul francez Luc Montagnier si colegul sau Francoise Barre-Sinoussi au impartit premiul Nobel pentru Medicina in 2008, acordat pentru cercetarea virusului HIV”, argumenteaza el.

In acelasi context, Sohlman aduce in vizor si exemplul lui Al Gore si al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice, care au primit premiul pentru Pace in 2007 pentru eforturile lor in culegerea si popularizarea informatiilor privind impactul actiunilor omului asupra schimbarilor de mediu.

Potrivit lui Hunt insa, tocmai faptul ca actiunile in domeniul schimbarilor climatice au primit un Premiu Nobel pentru pace este dovada cea mai clara a necesitatii includerii unor noi categorii. „Daca nu se va largi sfera Nobelurilor, premiul pentru Pace risca sa devina un panaceu pentru cele mai diverse lucruri”, mai spune cercetatorul.

Premii cu traditie

Comitetul Nobel acorda in prezent premii anuale pentru trei categorii stiintifice: fizica, chimie, medicina sau fiziologie. Exista, de asemenea, premii Nobel pentru literatura sau pentru promovarea pacii.

Fundatia a adaugat o a sasea categorie in 1968 – stiintele economice – cu toate ca acest premiu, numit oficial Premiul pentru Stiinte Economice in Memoria lui Alfred Nobel, este finantat de Banca Centrala a Suediei, Sveriges Riksbank.

Purtand numele lui Alfred Nobel, inventatorul suedez al dinamitei, cel care a stabilit aceste distinctii prin testamentul sau, premiile Nobel au fost acordate aproape in fiecare an incepand cu 1901, cu pauze in special in timpul celor doua razboaie mondiale.

Semnatarii scrisorii catre Comitetul Nobel recunosc faptul ca premiile din categoriile existente au la baza testamentul lui Nobel, insa sustin ca acesta nu a putut anticipa amenintari precum schimbarile climatice sau virusul HIV/SIDA.

„Daca nu se va largi sfera Nobelurilor, Premiul pentru Pace risca sa devina un panaceu pentru cele mai diverse lucruri.” Tim Hunt laureatul Premiului Nobel pentru Medicina in 2001.

„Un Adevar Incomod”

Al Gore a fost recompensat, in 2007, pentru popularizarea informatiilor privind consecintele schimbarilor climatice. Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat lui si Comitetului International pentru Schimbari Climatice, ai carui reprezentanti i-au furnizat fostului vicepresedinte al SUA studii stiintifice referitoare la incalzirea globala.

Gore a realizat controversata pelicula „Un Adevar Incomod”, ce trage un semnal de alarma cu privire la schimbarile climatice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *