Pranzul bio, alternativa la mancarea din legume tratate

Cerealele si fructele din agricultura conventionala au resturi de pesticide, iar pasarile si porcii din crescatorii sunt indopati cu nutreturi. Ciorba ori tocanita pregatita din legume si din carne luate de la supermarket sau de pe tarabele din piata este „asezonata” cu ingrasaminte chimice.bucataria bio

Substantele folosite pentru tratarea culturilor agricole obisnuite provoaca boli si polueaza panza freatica. Ca alternativa, produsele biologice, mai scumpe, dar mai sanatoase castiga teren.

Multe dintre rosiile, varza, morcovii si, nu in ultimul rand, fructele comercializate pe piata romaneasca provin din agricultura conventionala, au un aspect artificial si niciun pic de gust.

Guliile, mazarea, fasolea verde, aduse de cele mai multe ori din Turcia, se coc pe drum sau in galantare. Cu toate ca raman saptamani in sir viu colorate, isi pierd calitatile nutritive si devin doar surse de pesticide sau de aditivi alimentari.

„Legumele si fructele obtinute din agricultura conventionala contin reziduuri pesticide ce afecteaza organismul uman si cresc riscul de cancer, iar puii, vitele sau porcii crescuti in ferme sunt tratati cu antibiotice si cu hormoni”, spune Corina Aurelia Zugravu, specialist in igiena alimentatiei si in nutritie.

Zarzavaturile eco, gustoase si cu vitamine

Pranzul bio este alternativa unei mese cu ingrediente din serele autohtone sau din cele turcesti ori italienesti. „Alimentele ecologice nu au un continut nutritiv mult mai mare decat cele conventionale. Insa, o rosie cultivata in regim bio, netratata cu pesticide, are miros si gust si-si pastreaza nealterate substantele hranitoare”, mai spune Corina Zugravu.

Specialistii au facut studii pentru a observa diferenta dintre produsele conventionale si cele ecologice si pentru a vedea ce impact au asupra sanatatii. Testele au fost facute pe animale, iar rezultatele au fost mereu favorabile consumului de alimente bio. Astfel, iepurii de casa, pasarile sau sobolanii prefera hrana ecologica, avand un instinct de conservare mai dezvoltat decat oamenii.

Doar 1% din romani mananca bio

Desi cercetarile stiintifice arata ca mancarea ecologica fereste de multe boli, doar 1% din romani au pe masa alimente eco.

Pretul prea mare, dar si productia bio foarte mica din Romania se numara printre motivele ce fac ca bioconsumatorii sa fie foarte putini. Cu toate acestea, au aparut magazine de profil si restaurante in care pentru bani destul de multi, clientii pot comnda un pranz bio.

Legume „curate”, in sere private

„Avem deja clienti fideli. Gatesc zilnic dupa retete bio, iar pentru pranz am persoane care si-au facut deja abonament. Supele-crema, pilaful, salatele si tocanitele, toate facute din legume cultivate ecologic, sunt foarte apreciate. Ingredientele pe care le folosesc sunt luate de la producatori autorizati bio si mereu proaspete”, spune Violeta Dinca, proprietara unui restaurant ecologic din Capitala.

Preturile pentru o masa bio sunt in medie cu peste 40% mai mari decat cele obisnuite. „Si in gospodariile traditionale putem spune ca se cultiva legume -curate-, cu conditia ca pamantul sa nu fie tratat, iar animalele sa nu fie hranite cu nutreturi concentrate si nici sa nu li se administreze antibiotice. Toate aceste chimicale trec in hrana si afecteaza organismul uman”, sustine Corina Zugravu. Au aparut si in Romania sere ecologice, cum ar fi cea din localitatea Dor Marunt, judetul Calarasi.

„Ardeii, rosiile si celelalte verdeturi le luam de la Dor Marunt. Sunt cultivate ecologic si in timpul transportului nu se altereaza, deoarece distanta este mica”, afirma Bogdana Ghinescu, sefa unui magazin bio din Bucuresti. „Sunt multi clienti care se aprovizioneaza de la noi si-si pot gati acasa un pranz sanatos. Mai ales ca, pe langa zarzavaturi, pot cumpara din magazin si lapte, branza sau oua pe care le achizitionam tot de la producatorii autohtoni, autorizati bio”, sus-tine Bogdana Ghinescu.

Model italian: dejun bio in gradinite si in scoli

Elevii din Florenta si Milano au zilnic un pranz bio, cu ingrediente procurate direct de la fermierii autohtoni. Cantinele din aceste scolile au si automate cu lapte proaspat si fructe organice, certificate ecologic, iar alimentele ce contin chimicale sunt din ce in ce mai putine in meniul copiilor.

In toate statele Uniunii Europene, alimentele bio sunt mai scumpe decat cele produse in sistem conventional. In tara noastra insa, pretul alimentelor este aproape dublu fata de cel al produselor clasice si mult peste jumatate din alimentele ecologice din Romania provin din import.

In Romania, saracie de alimente ecologice

Spre deosebire de celelalte state europene, in tara noastra exista putini agricultori care pot obtine recolte autorizate bio. De aceea, nici oferta autohtona a acestor produse nu este mare sau diversificata, iar multe dintre ingrediente sunt aduse din import.

Motive pentru a alege hrana bio

1. Pesticidele, erbicidele si fungicidele sunt otravuri destinate eliminarii daunatorilor ce apar pe terenurile cultivate cu plante agricole sau cu zarzavaturi. Ele polueaza mediul, iar atunci cand patrund in alimente pot provoca multe boli.

2. Gospodariile sau fermele ecologice se bazeaza pe excluderea acestor ingrasaminte chimice, pentru obtinerea carora se foloseste multa energie. Pentru culturile bio se folosesc ingrasaminte naturale, iar distantele pe care le parcurg trebuie sa fie mai mici, facandu-se astfel economie de combustibil.

3. Pretul alimentelor conventionale nu reflecta cheltuielile suplimentare. Desi par mai scumpe, alimentele ecologice nu au taxe ascunse, cum ar fi testarea pesticidelor, depozitarea sau eliminarea deseurilor periculoase.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *